Евреи и мюсюлмани - заедно за обрязването

Архив София

13-07-2012, 16:15

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Германски съд обяви сюнета за "тежка телесна повреда".

Евреи и мюсюлмани в Германия се обединиха в подкрепа на обрязването, след като съд в Кьолн отсъди, че ритуалът се равнява на „тежка телесна повреда” и че родителите нямат право да подлагат детето си на операцията преди самото то да може да вземе съзнателно решение, предаде bTV.

Обрязването на момчетата е древен и важен ритуал за двете религиозни общности, припомнят наблюдатели.

"Считаме това за обида към нашите основни религиозни и човешки права", заявиха еврейската и мюсюлманската общности в своята петиция срещу отсъждането.

Конференцията на европейските равини също се изказа по отношение на забраната, като я нарече „най-лошата атака върху еврейския народ от Холокоста насам”.

„Забраната на обрязването поставя екзистенциален въпрос пред еврейското общество в Германия. Ако решението бъде спазено, не виждам бъдеще за евреите в страната,” заяви равин Пинчас Голдшмит.

Той също сравни отсъждането с решението на нацистите да забранят „шечита” – ритуалното колене на животни и птици, но добави, че обрязването е много по-важен ритуал.

Причината за решението на кьолнския съд е наскоро извършеното обрязване на 4-годишно момче, което довело до сериозни усложнения.

Част от германските власти са обезпокоени от съдебната забрана, защото според тях тя представлява ненужно обтягане на отношенията с евреите, пострадали от Холокоста.