Google Doodle почете Густав Климт

Архив София

14-07-2012, 09:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

През цялата година ще се организират изложби, посветени на творбите на великия художник

Днес отбелязваме 150 години от рождението на един от най-великите художници на ХХ век - Густав Климт. През юбилейната година на Климт (KLIMT 2012) в австрийската столица Виена ще бъдат показани толкова много произведения на живописеца, колкото никога досега.

Началото бе поставено от експозицията “Густав Климт/Йозеф Хофман. Пионери на модернизма” в двореца Белведере, която  продължи до 4 март. Музеят, който притежава най-голямата колекция на художника в света, включително шедьовъра “Целувката” - представя Климт заедно с архитекта и дизайнера Йозеф Хофман.


На 14 февруари в Музея за история на изкуството  бе открита изложбата "Gustav Klimt im Kunsthistorischen Museum", която продължи  до 6 май. Тази експозиция е посветена на зрелия период в творчеството на художника: 1886-1897 г. Бяха представени 13 значими платна и подготвителните рисунки към тях, създадени специално за голямото стълбище на музея.


На 28 февруари, в Leopold Museum  отвори врати експозицията “Климт. Лично. Картини - Писма - Мисли”. Тази ретроспектива ще продължи до 27 август, като заедно с картините на Климт ще бъдат представени и най-важните произведения на Егон Шиле, както и творби на други значими представители на сецесиона. Особено интересно ще бъде и експонирането на модели на дизайнерката Емили Фльоге - съпругата на Климт. Сред експонатите са и голям брой пощенски картички, които той й изпращал по няколко пъти на ден.


Един от най-амбициозните проекти в чест на Густав Климт е реконструкцията на неговата вила, която ще завърши скоро. В нея се намира последното ателие на художника, където той работи от 1911 до 1918 г. На първия етаж на Feldmuhlgasse 15a ще има музей, който ще пресъздава автентичната атмосфера в живота и творчеството на големия художник.

Густав Климт (1862 - 1918г.) е един от най-забележителните австрийски символисти на XX век. Той е основател на школа в изобразителното изкуство, която е известна като "Виенски сецесион".
Една от основните теми в неговите творби е женската красота. Климт става предпочитан художник сред дамите от висшето общество. Изразителната еротика в творбите му предизвиква изострени реакции сред консервативното виенското общество. Често картините му са определяни като порнографски от религиозните и политически среди. Пo-късно започва да рисува пейзажи, като в работите му е характерно използването на повтарящи се елементи. Художникът насочва творчески си виждания в посока на кубизма.
Творбата "Целувката" е една от най-известните му картини.