Откриха ли "Божията частица"?

Архив София

14-07-2012, 11:12

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Според доц. Леандър Литов физиците от ЦЕРН направиха революционно откритие, съпоставимо с теорията на относителността на великия Айнщайн.

Миналата седмица учени от ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица. Световните медии гръмнаха, че става въпрос за бозона на Хигс или т.нар. Божествена частица. В предаването на ТВ7 "Факторът Кошлуков" разяснение по темата направи доц. Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН
"Във Вселената съществува поле, което е навсякъде и всяка частица в нея взаимодейства с това поле. В резултат на взаимодействието частиците получават маса", гласи хипотезата на Питър Хигс. "Ако тази теория е вярна, то съществуването на бозона е безспорно, а чрез него учените могат да докажат вярна ли е представата за този начин на генериране на маса или не", обясни доц. Литов
Причината частицата да не бъде открита до момента е, че досега учените не можели да генерират достатъчно висока енергия, за да се роди елемент с толкова голяма маса. Построяването на големия андронен колайдер обаче дало възможност на изследователите да създават и по-тежки частици, за да изследват и техните свойства, стана ясно от разговора с физика от ЦЕРН.
Когато хората са започнали да изучават движението на галактиките и гравитационното привличане между тях са открили, че  то не съответства на масата, която виждаме като светене на звезди и други излъчващи небесни тела. Сметката показва, че 23% от масата на Вселената е съставена от материя, която не излъчва и не поглъща светлина. Затова тя е наречена тъмна материя. Учените безспорно са доказали, че тя съществува, но от какво се състои, за тях все още е загадка. Със сигурност обаче знаят, че това не са частиците от стандартния модел, който учените вече познават (бел. ред. протони, неутрони електрони и т.н.), а от нещо друго. Какво обаче все още науката не знае, обясни за лаиците доц. Леандър Литов.
С доказването на съществуването на божествената частица обаче се "окомплектова" стандартният модел. Сега учените ще търсят явления или частици, които са извън този модел и от тях ще съдят за това как е устроен останалият свят.
Важното е, че вече знаем какво не знаем. А така можем да отгатнем правилните въпроси, категоричен беше Литов.
Българският екип участва от самото начало в проекта на ЦЕРН, който продължава вече 20 г., разказа физикът. Нашите учени са членове и основатели на колаборацията CMS. Адронният калориметър пък е изцяло плод на интелекта на българския екип, разкри доц. Литов.
В началото на 2013 г. адронният колайдер ще бъде спрян. Дотогава учените трябва да съберат достатъчно данни за новата частицата и дали тя наистина е бозона на Хигс.