За втора поредна година "Узана поляна фест"

Архив София

14-07-2012, 12:32

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Фестивал на зелените идеи

За втора поредна година планинската местност "Узана" над Габрово събира посетители от цялата страна, поддръжници на природосъобразния начин на живот. "Узана поляна фест" представя еко-иновации и инициативи за по-зелен живот. Събитието ще се проведе между 13 и 15 юли.

Събитието е смесица между форум, изложение, жива мрежа, фестивална зона с насоченост към биосъобразния живот и търсената хармония с природата. Пълната програма на фестивала, презентациите, лекциите, работилницте, детския център и други могат да бъдат намерени тук.

Повече от 40 екопроекта, финансирани от ООН, се представят в местността "Узана" над Габрово. За втора поредна година там се провежда екофестивал под наслов "Зелените идеи в действие". Форумът беше открит от министрите Нона Караджова и Томислав Дончев, и от кмета на Габрово Таня Христова.

Повече от 60 организации, занаятчийски обединения и фирми са участниците в "Узана поляна фест", който се провежда в географския център на България до неделя. Фестивалът предлага изложение на биологично чисти продукти, забавления за малчуганите и природосъобразни занимания за родителите, като строителство с естествени материали, месене на традиционни квасени хлябове и естествено багрене на вълна. На събитието ще се появи и Театърът на сетивата, заедно с неизбежния съпровод от тъпани и гайди, част от музикалната програма на фестивала.

На узанската поляна са показани редки български породи коза и овца. Пред погледите на посетителите се демонстрира производство на битова гореща вода от слънчева енергия и създаване на пелети от биомаса. В творческите работилници се правят домашни бонбони, амулети, свещи от пчелен восък.

В крайна сметка фестивалът не разчита единствено и само на представянето на множество проекти и една интересна тридневна програма. Целта му остава възпитанието на отговорно отношение и любов към природата, намирането на пътя към здравословния начин на живот и показване на връзката между устойчивото развитие и изкуствата.