Обявен е червен код за опасно гореща неделя. Пазете се!

Архив Пловдив

15-07-2012, 08:15

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

В Пловдив живакът ще скочи до 40 градуса. Най-топло днес ще бъде в Плевенско, Великотърновско и Русенско.

Заради жегите е обявен червен код в три области на страната -  Плевенска, Русенска и Великотърновска. Там живакът ще скочи до 43 градуса.

В Пловдив е обявен оранжев код, температурата ще бъде около 40 градуса. Оранжевият код е в сила за още 24 области на страната. В София температурата ще бъде 38°-39°, уточниха от НИМХ.

Медиците съветват да се избягва излизането навън между 10 и 19 часа, както и да се излагате веднага на слънце, ако сте били на климатик. Рязката смяна на температурите е опасна за деца, възрастни и хора със сърдечно-съдови заболявания.

Експертите посъветваха още хората да охладят колкото се може повече жилищата си, да приемат редовно течности, да избягват алкохол, цигари и кофеин.

От Световната здравна организация препоръчват:

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си.

Сложете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят.

Преместете се в най-хладната стая, особено през нощта.

Ако не е възможно да поддържате хладна температура в дома си, прекарвайте 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда).

Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня.

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил.

Поддържайте тялото си хладно и хидратирано.

Носете летни, свободни дрехи от естествени материи. Навън носете широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила.

Ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина.

Яжте по малко и по-често. Избягвайте храни, богати на протеини.

Помогнете на другите. Планувайте да проверявате семейството, приятели и съседи, които прекарват дълго време сами вкъщи.

Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура.

Учените предупредиха и за магнитна буря, която връхлита Земята заради мощното слънчево изригване. При сериозни слънчеви бури е възможно да има спиране на тока, и да излязат от строя спътниковите системи, както и да предизвикат проблеми в работата на GPS апаратурата и високочестотните връзки.

Около полунощ срещу понеделник в северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него в страната ще започне да прониква хладен въздух. Очаква се в първия ден от идната седмица живакът в термометрите да падне с повече от 5 градуса, като във вторник е възможно и да превали.