Прелестната Вера Шандел пред СофияУтре: Винаги личи, ако нещо се прави само за пари, трябва и сърце

Архив София

15-07-2012, 12:58

Снимка:

Мария Христова, СофияУтре.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Чаровницата от "Sentimental Swingers" ни върна в епохата на дантелите, женствеността и красивата френска музика.

На 14 юли, навръх националния празник на Франция, магичното "Студио 5" ни пренесе в Париж.

На една от онези малки калдъръмени улички, в романтично кафене, от което се носи аромат на пресни кроасани, а отнякъде звучи стар акордеон. На близкия площад кавалер ухажва красива френска девойка, а във въздуха се носи обаянието на Париж.

Магьосницата, която ни телепортира насред "Шанз-Елизе", носи името Вера Шандел. Тя е част от набиращото популярност дамско трио "Сентиментъл суингърс", които възраждат суинг музиката от началото на 20-и век. Вера е създател на проекта "Френски будоар" - един неповторим спектакъл, съчетаващ кабаре, бурлеска, шансони и дантели.

Вера се появява в "Студио 5", облечена в елегантна червена рокля, перли, а русите ѝ ретро къдрици ѝ придават едновременно момичешка закачливост и изтънчена женственост.
Питам я дали е съгласна да ми отдели време. Тя с усмивка приема и ме кани в гримьорната, където сядаме на диванчето. Интересувам се как се е родила идеята за "Френски будоар".

"Идеята се зароди толкова спонтанно, колкото и "Сентиментъл суингърс". Тогава подготвях песен за един филм на съпруга ми. Като ме видя, Мишо Йосифов възкликна: "Ето я третата!". Иначе аз съм финансист, пеенето ми бе детска мечта. Завършила съм Френската гимназия и ме питаха: "Щом говориш толкова добре френски, защо пееш на английски"? И така дойде идеята за "Френски будоар".
Харесвам Жозефин Бекер, Едит Пиаф. Бях на концерт на Патрисия Каас. Тя е прекрасна, но толкова меланхолична. Френската музика като цяло е тъжна, дори леко успива. Ние се стараем да я превърнем в нещо малко по-различно и атрактивно за публиката".

Питам я дали суинг музиката се възражда и може ли да се превърне в глътката свеж въздух насред океана от чалга.

"Чалгата е толкова слушана, защото е достъпна за всички. Текстовете са по-елементарни, което ги прави по-лесно смилаеми и масови. Но много ме радва това, че феновете ни се увеличават, особено сред младите хора. Имахме 5 концерта за 4 дни, единият от които пред Народния театър "Иван Вазов". Той беше безплатен и всеки, който обича тази музика, можеше да се наслади. Суингът е музика, която те предизвиква да танцуваш".

Опираме и до неизбежния финансов въпрос, а Вера с усмивка отговаря:
"Много е хубаво, когато това, което обичаш, ти вади хляба. Парите са важни, но винаги си личи, когато нещо се прави само заради тях. Трябва и сърце. Намерят ли се спонсори, ще направим турне, за да могат и хората в другите градове да се порадват на музиката ни.

На любимия на всички изпълнители въпрос за бъдещите творчески планове, чаровната Шандел казва: "От новия сезон (септември) ще включим рок елементи в музиката си. Идеята ни е да възродим градската култура. И да има много танци и усмивки. Ще вземем участие в първия ден на "Spirit of Burgas" заедно със секстета на Мишо Йосифов. Чакаме ви на 3-и август в Бургас!"