"Студио 5" ни пренесе в Париж навръх националния празник на Франция

Архив София

15-07-2012, 13:16

Снимка:

СофияУтре.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 14 юли, когато е годишнината от падането на Бастилията, през деня в София ни разлюля земетресение, а вечерта ни разлюля духът на Париж и красивите шансони.

На 14 юли, когато е годишнината от падането на Бастилията, през деня в София ни разлюля земетресение, а вечерта ни разлюля духът на Париж и красивите шансони.

Мястото е добре известно - "Студио 5", а главни участници в събитието с парижки привкус станаха Кирил Калев и приятели и очарователната Вера Шандел от "Sentimental Swingers".

Вечерта започна типично по френски - с шеги, закачки и акордеон. С акордеона бе Марк, когото вокалистът Кирил Калев представи като "роден в Нюкасъл, но с душа на парижанин". Калев и приятели изпълниха хитове на Жорж Мустаки и Жо Дасен. Ценителите на хубавата музика се насладиха и на няколко авторски парчета на Калев, между които и песен за Стинг, която бе изпълнена за пръв път. На приглушена светлина и с хубаво питие, посетителите на "Студио 5" преминаха по "Булевардът" на Михаил Белчев и стигнаха до "Шанз-Елизе". Музикалното пътешествие завърши с изпълнение на "Imaginе" на Джон Ленън. Не точно в духа на франкофонията, но все пак прекрасно.

По-късно вечерта на сцената на "Студио 5" се появиха облечени в бяло хора. Това бяха прекрасната Вера Шандел, която познаваме от "Sentimental Swingers", Ангел Заберски (пиано), Михаил Йосифов (тромпет), Димитър Карамфилов (бас) и Димитър Семов (ударни). По случай празника на Франция, Вера изпълни Марсилезата, а след това направи едно сантиментално пътуване към света на кабарето. Облечена в елегантна и женствена рокля, с перли и ръкавици, Шандел ни разказа една своеобразна музикална приказка, една история за любовта, с всичките ѝ очарования, възходи и падения. Посетителите се насладиха на най-красивите песни на Едит Пиаф, Жо Дасен, Патрисия Каас и Жак Брел. След всяка мелодия Вера разголваше все повече женската душа. И, за радост на мъжете - женското тяло. Тя си поигра с фантазията им, оставайки по красив, обкичен с панделки корсет и жартиери, връщайки ни в кабаретния свят от началото на ХХ век, когато все още властва изтънчената еротика, а женствеността е поставена на пиедестал.
След паузата Вера се преобрази във фатална жена. Облечена в черно, с елегантна шапка, тя изпълни "Имам две любови" на Жозефин Бекер и нажежи до червено атмосферата в студиото. "Жената вече е станала по-силна, независима, искаща и заповядваща", заяви Вера и се впусна с микрофон между хората. Вера зарадва почитателите си освен с красивия си глас, и със силното си сценично присъствие. За финал тя влезе в образа на спокойната, намерила своя мир жена, и изпълни хита на Едит Пиаф "La vie en rose" ("Животът в розово").