Реабилитираха вещиците посмъртно

Архив Пловдив

16-07-2012, 09:43

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

За 250 години в Европа по време на “лова на вещици” са били убити повече от 200 хиляди души, обвинении във вещерство

За периода между 1602 и 1652 години в Нюпорт изгорили живи 15 вещици и двама вещера. Сага в тяхна памет – невинните жертви на средновековното мракобесие – общината им издигна паметник, на който са изписани имената на всички осъдени, в това число и на най-известните за времето си вещици: 57-годишната Жана Пане, 78-годишната Жаклин Пейт и майка й Фансин Блокс, изгорена на клада четвърт век по-рано.

“От името на общинския съвет и гражданите на Нюпорт искаме прошка от всички тях”, каза в хода на траурната церемония кметът Ролан Крабе, пише немската пресса.

Примерът на белгийския Нюпорт е последван и от немския Кьолн. На 28 май тази година кметството там, по инициатива на лютеранския пастор Хартмут Хегелер реабилитира 34 вещици и четири вещера, изгорени на клада или обесени през 1627 г. В числото на изгорените била и градската началник-поща, 57-годишната Катарина Хенот. Осъдената на смърт издържала всички изтезания. Тя категорично отричала каквато и да било връзка с нечиста сила. Съдът, в нарушение на всички закони, забраняващи умъртвяването на хора, и след трикратни изтезания на Катарина, я осъдил на обесване.

В долносаксонския Гослар не бързат да поправят грешките си, макар през Средните векове в този славен град да били осъдени 28 вещици и вещери. През XVI и XVII в. разположилите се тук йезуити казали, че градът е развъдник на нечисти сили. И от 1530 до 1657 години светите отци провели 28 процеса над вещици, завършили за подсъдимите с клада. Изненадва ни мисленето на тукашните инквизитори: та нали е общоизвестно, че вещиците в Западна Европа се събирали по време на Валпургиевата нощ, т.е. на 1 май, и то ежегодно в гората Брокен, която е в съседна Тюрингия. Там е можело да ги изловят до една твърде лесно и безшумно.

За 250 години в Европа по време на “лова на вещици” са били унищожени повече от 200 хиляди души, обвинении във вещерство (от тях само в Германия са убити от 25 до 30 хиляди). Изгаряли и бесели главно жени, които смятали за “възлюбени на Сатаната”. Мъжете вещери били значително по-малко. Още по-рядко повдигали обвинения против деца. Когато през XVII век “ловът на вещици” в Германия достигнал апогея си, в Бон, например, изгаряли 3-4- годишни момиченца и 9-14 – годишни момчета. През 1659 година в Бамберг изгорили 22 момичета на възраст от 7 до 10 години. По време на изгарянето някои от тях, вече лишени от разсъдъка си, проклинали горящите редом до тях техни майки, че са ги научили на вещерство. Други с последни сили твърдели, че са невинни. Но шумът на тълпата заглушавала молбите и виковете на нещастниците.

Вече споменатият пастор Хартмут Хегелер се опитал да инициира процеси за реабилитация на жертвите на средновековната инквизиция и в други градове на Германия. Но, за свое изумление, се сблъскал със страха на хората да поискат оправдание за предците си. “На някои места, особено в селските райони, хората ми казваха, че са слушали от бабите си разкази за това, как Сатаната и неговите сподвижници са се вселявали в жертвите си и те са се превръщали във вещици. И хората вярват в това и до ден днешен”, - твърди съкрушено пасторът. “Ситуацията се усложнява и от това, - продължава той, - че редица съвременни историци са на мнение, че реабилитация на изгорените вещици днес не е необходима, защото нито един съвременен човек не се съмнява в тяхната невинност. По думите на пастора, най-голямата му мечта е да отслужи в Кьолнската катедрала  меса за жертвите на инквизицията.