Торнадо помете Полша, сняг валя в Турция

Архив Пловдив

16-07-2012, 11:29

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Един е загинал, десетима са ранени

Докато Балканският полуостров се пържи в невиждани жеги, Полша беше сполетяна от необичаен за тези географски ширини феномен. Страната беше пометена от вълна от торнада. Тe преминаха през северната част на Полша в неделя. Поне един човек загина, над 10 са ранени, десетки къщи са разрушени.

Торнадата не са нещо непознато в страната, но обхвата и силата им в неделя беше необичайно висока. Това лято Полша преживя и няколко наводнения, градушки и силни бури.

В момента около 1200 спасители работят за отстраняването на паднали дървета, разчистват пътищата и възстановяват тока в най-засегнатия регион – Померания. Дървета са били изкоренени, сгради са повредени, а електрозахранването прекъснато.Около 550 хектара горски масив в гората Тучола са били повалени.

„Видях как към нас се приближава черна колона. Тя отнасяше всичко по пътя си – птици, отломки, засмука вода от езерото”, разказва очевидец, чиято ферма е била разрушена от торнадото.

Местна телевизия цитира поляци, които разказват, че смерчът е засмукал каравана в село Стара Река с трима души вътре. При падането на земята, тя се е разбила на парчета. Хората вътре са оцелели, без сериозни наранявания.

В същот време през изминалата нощ във високопланинската местност Берчалан в Турция заваля сняг. Куриозното събитие е станало в окръг Хакяри, на около 3500 м.н.в.

Местните хора са доволни, тъй като за разлика от повечето си сънародници живеещи на по-ниските места, те се радват на хладно време, твърдят медии. Някои от тях се хвалят, че дори са покарали и ските си/ dartsnews.bg