12 хиляди без вода в адската жега

Архив Пловдив

16-07-2012, 16:03

Снимка:

Читател

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Това е ад! Тънем в мръсотия, бунтуват се в Кричим и Устина

От няколко години, най-вече през лятото, 12 хиляди жители на град Кричим и село Устина в Пловдивско стоят без вода.

"Идва, спира за часове, понякога нямаме вода по цял ден", оплакват се местните. "Най-лошото е, че няма график, не знаем кога ще спре и кога ще потече", разказа Нели Стоянова от Устина.  

Десетки читатели на ПловдивУтре редовно ни изпращат подобни сигнали за проблема. "Живеем като скотове. Не може да се измием. Тънем в пот и мръсотия. Това се случва в 21 век", пише ни Ивайло Енев от Кричим. "Не стига, че нямаме канализация и отпадните води ни вървят в ями, а ни мъчи и безводие. Неописуемо е, особено в жегите."

"Да си напоиш доматите в двора е лукс, ние не можем да си изкъпем децата, чиниите ни стоят в мивките с дни", разказа Елеонора Иванова.

Проблемът с водата в Кричим и Устина е от няколко години. Причината е че, сондажните кладенци, които са в коритото на р. Въча, пресъхват.  Нивото на водата пада и чешмите на хората остават сухи.

Оказва се, че голяма част от водата, която тече по Въча, се отбива в изравнител, за да обслужва мини ВЕЦ около Първенец.

Дали това е "главният виновник" хиляди да стоят жадни и мръсни, не можем да твърдим. Но можем да проучим.

Достатъчна ли е водата във Въча, за да не се наруши баланса и да се опази флората и фауната, пак не можем сега да кажем, но и това ще проверим.

Това, което е сигурно сега, е че някой не си върши работата.

С кмета на Кричим Атанас Калчев не успяхме да се свържем, въпреки многото ни телефонни опити. Сигурно е зает с други важни дела. Кметицата на село Устина Нели Бундева веднага хвърли топката във ВиК и Областна администрация – Пловдив. "Не знам кога ще се реши проблема. Хората се оплакват, особено вечер като спре водата, нищо не могат да си свършат, отговори Бундева. Разказа, че най-потърпевши са къщите, разположени във високата част на селото. /Тук трябва да добавим, че и в Устина, и в Кричим ежедневно стават ВиК аварии, заради старите амортизирани тръби./

Какво се прави, за да се реши проблема, има ли пари и т.н. Бундева не знаеше.

Точно преди месец от ГЕРБ-Кричим с писмо до медиите се похвалиха, че "проблемът с липсата на вода в града е пред решаване". Правителството осигурило 400 хил. лв. за хидравлични прагове на река Въча.

"Отпускането  от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет на 400 хил. лв. за изграждането на два хидравлични прага на река Въча в района на помпена станция „Кричим-Устина” е  абсолютно навременна, предвид летния сезон." Това заявиха през юни общинският ръководител на ГЕРБ Кричим Ангел Анев и съветникът от групата на ГЕРБ в Общинския съвет Йордан Недев. "Това показва грижата на правителството на ПП ГЕРБ и за малките общини, категорични са местните представители на ГЕРБ."

Много шум за нищо. Днес съветникът от ГЕРБ Йордан Недев заяви /не шумно, а потърсен от нас/, че проблемът е пред решаване, но хидравличните прагове ще станат до есента.

Къде отиде грижата за хората? На кой му пука как живеят 12 хиляди души на 40 градуса без вода?

А местните продължават да се шегуват, но не на шега "Вода газим, жадни ходим". Над Кричим има четири водноелектрически централи, река минава през града, а хората плачат за вода. Е, на есен...