От тук ще изкочи новият ни олимпийски шампион

Архив Пловдив

16-07-2012, 17:52

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Борбата тръгва към Лондон за 9 медала, трима са фаворити за злато

Дойде ли олимпиада в последните години, погледите са все в една посока - борбата. Просто това е спортът. Спортът на България. Така ще е и в Лондон, където делегацията на пехливаните ни е чудовищно силна. На практика всеки един от деветте състезатели е потенциален медалист, а поне трима са сред фаворитите за титлата. А тя е задължителна, защото никога досега в този спорт не е имало 12 години олимпийска суша! След като в Атина и Пекин останахме без шампион, Лондон е мястото, където родната борба трябва пак да стъпи на върха.

Чест прави на федерацията, че осигури на всчки перфектни условия не само за подготовка, но и за живот! Затова тези с триката трябва да върнат жеста. И на Валентин Йорданов, и на Гриша Ганчев. Ловешкият меценат отказа да използва класиците като ответен удар за репресиите срещу него. Нещо повече, продължи финансирането им, осигури подготовка, на каквато в този момент не се радва дори футболният му тим. Така в английската столица борците от класическия стил освен за медал, ще се борят и за себе си. Преди 4 години след само един бронзов медал на Явор Янакиев, Ганчев бе на път тотално да се оттегли от борбата. Просто беше доста разочарован. Сега, при последните му проблеми, ако и в Лондон резултатът е същия, на практика съществуването на цял един стил ще бъде поставено на карта.

Естествено голямата ни надежда отново е Станка Златева. Този път за нея е хубаво, че не е притисната от свръхочакванията на целия народ. Преди 4 години Златева отиде за Пекин с почти държавен ултиматум да стъпи на върха. 4 години не беше губила от никой, килерът и се задръсти от купи. И в Китай Станка прегоря. На финала и за кратко, но фатално. Водеше в резултата, но реши да търси по-убедителен успех и падна в капана на азиатката - туш! Туш, който я накара да остане в борбата. Което за българската борба беше добре - красавицата донесе още 2 световни и 2 европейски титли. По-важното обаче е, че България осъзна, че Златева може и да губи. Не е свръхчовек, е просто знаменит състезател. Сега Станка отива в английската столица помъдряла от уроците на отминалите 50-ина месеца и трябва да си вземе онова, което загуби в Пекин.

Там до бронзовите медали стигнаха Радослав Великов и Кирил Терзиев. Лондон пък ще е тестът еволюирали лиса като спортисти от тогава. Резултатите говорят нееднозначно. Особено при Киро. Той все има някакви проблеми, все от нещо е недоволен. Затова и само да има мир, пуснаха Терзиев в Бургас, смениха и личният му треньор. Толкова компромиси този век борбата не е правила за нито един състезател. Затова е обично, че Терзиев при страхотните качества, които има, при перфектните условия за работа, не мръдна нито йота от Пекин насам. Второ и трето място на европейско не са кой знае какво за човек, който преди 4 години беше на крачка от финал на олимпиада. Дано Кирил да осъзнава, че английското състезание е последния му шанс за Нещото! Пропусне ли го, може да се каже, че кариерата му е била просто провал. Далеч по-оптимистично е положението с Великов. В последните 2 години той винаги стига до финал. През 2011-а загуби световния, през 2010-а - европейския. Явно проблемът на Руди е и психологически, но пък опитът отпреди 4 години е козът му срещу доста от ъсперниците в категорията. Другият е, че след напускането на Терзиев, Симеон Щерев концентрира работата си в Левски върху Руди и Станка.

Първата си олимпиада за България ще запише Елис Гури. В Пекин той стана 8-и за Албания, но след това той се разви страшно много в Ловеч, за да стъпи миналата година на световния връх! Сега треньорът му Братан Ценов гарантира, че Гури ще е в топ-форма в Лондон, такава е била стратегията. Затова и той не се представи на ниво в няколко от последните състезания. Което е и нормално, защото в такава олимпийска година няма смисъл да се хвърляш навсякъде на сто процента. Под лупа ще бъде гледан и Сашо Костадинов. Преди 4 години световният шампион се оплака, че не е взет в състава за Пекин. След олимпиадата обаче Сашо е в лек регрес - два бронзови медала от европейско и до там. За да вдигне нивото си Костадинов отиде преди две години в Ловеч, където е под непрекъснатия надзор на Братан Ценов и Стоян Добрев. Дано двамата да са върнали на кюстендилеца онази класа, заради която през 2007-а цялата планета беше в краката му.

Тайният фаворит на олимпиадата пък е Христо Маринов. Тази година той стана европейски шампион, миналата стъпи и на световния връх. Победите у нас пък не ги броим. Това показва, че класикът вече е свикнал на напрежението на финалните схватки. Ицо е един от тримата ни участници в Лондон, които между двете олимпиади спечелиха отличия. Другите двама са Станка Златева и Елис Гури. затова и спокойно можем да кажем, че с триото са свързани най-големите ни надежди за титли. А медали иначе очакваме от всички.