Институтът за модерна политика удостоен с престижна награда

Архив София

16-07-2012, 20:15

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

На специална церемония в Кралското общество на Великобритания, един от най-авторитетните научни центрове, основан 1660 г., бяха връчени за 12-ти пореден път годишните награди „Изследователски център (think tank) на годината” – „Оскарите” в света на изследователските центрове, както BBC определя този приз. Домакин на наградите е британското издание “Prospect Magazine”.

Престижната Втора награда „Изследователски център (think tank) на Европа 2012” е спечелена от Института за модерна политика сред повече от 100 номинации от цяла Европа.

Институтът за модерна политика е първата организация от Източна Европа, която получава номинация и печели подобно авторитетно отличие. Наградите бяха връчени от лорд Питър Менделсон, доскорошен европейски комисар по търговията и министър в няколко британски правителства.
В мотивите за присъждане на наградата на ИМП се казва: „На второ място е Институтът за модерна политика, базиран в София – изследователски център, който се занимава с конституционните и политически реформи в България. Неговите задълбочени анализи на дейността на българските власти и служби за сигурност, както и на корупцията в съдебната власт и в политиката, са не само особено ценни, но и много смели. Журито намира дейността на Института за модерна политика в защита на демокрацията и гражданските права и в по-общ план усилията  за укрепване на върховенството на закона в Югоизточна Европа, за още по-важни в светлината на тежката криза в Гърция.”