НАП погна аквапарковете и луксозните комплекси

Архив Бургас

16-07-2012, 09:42

Снимка:

архив БургасУтре

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В курортните селища от затворен тип се предлага пълен пакет от услуги, който според данните, трябва да акумулира огромни обороти. Затова инспекторите ще проверят на място как точно се отчитат приходите

Аквапарковете и атракционите - влакчета и водните развлечения по морето, които се предлагат чрез продажба на билети са следващите, които НАП ще проверява изкъсо.

През идните дни са планирани и стриктни проверки на 15 тузарски комплекса от затворен тип по южното Черноморие. В тях се предлага пълен пакет от услуги, който според данните, трябва да акумулира огромни обороти.

Затова инспекторите ще проверят на място как точно се отчитат приходите от услугите. Част от драстичните нарушения, на които попаднали експерите са обмяна на валута без необходимите лицензи и липса на касови апарати.

„Затворените курортни селища са затворени за определен тип посещения, но трябва да е ясно, че те не са затворени за данъчните”, коментира директорът на НАП Бургас Румен Шарпов.

Очаква се след мащабните проверки на светло да излязат значителни обороти, което автоматично ще доведе до по-големи приходи от налози в хазната. Служители на приходното ведомство отчитат още, че търговци декларират много близки обороти до критичната граница от 50 000 лева, което е изискването за регистрация по ЗДДС.

Както и при предни проверки, след като към конкретен обект се прикрепи данъчен за физическо наблюдение, приходите рязка скачат. Има случаи само за седмица да се достигат нива, близки до регистрация по ДДС, коментираха експерти.

318 549 лева ще постъпят в хазната след като на търг с тайно наддаване бяха продадени 7 кг и 749 гр благородни метали, съобщиха още от приходната агенция. Сумата, която ще постъпи в републиканския бюджет е с близо 24 000 лева по-висока от първоначално обявената тръжна цена

От НАП отчетоха голям интерес към търга. От там обясниха, че са били 21 оферти. Цената на един грам 14-каратово злато е достигнала почти 41 лева. Често в такива търгове предимно взимат участие търговци или майстори, които преработват изделията. Днес голяма част от златрото е било под форма на бижута в много добро състояние, годно за директна продажба.