Докладът на ЕК и мизерниците в тоги

Архив София

17-07-2012, 15:22

Автор:

Даниел Петров

Всичко от Автора

ВСС, Костов, Станишев - дим да ви няма!

Най-накрая излезе дългочаканият доклад на Европейската комисия.

Разбира се, както често се случва у нас, прочитът на фактите зависи от конкретната конюктура. В БСП напомнят, че са живи: "видяхте ли - ние крадяхме, ама и на вас ви дръпнаха ушите. Костов пък е особено активен, все пак води отчаяна битка за оцеляване. Ментор и половина, разпространяващ словото Драгалевско Божие из кътчетата на Родината. Този своеобразен Паисий на нашето време, отворил очите на нас неуките за гигантския батак, в който Бойко вкарал държавата. Сякаш летоброенето започва от 2001-ва и никой не помни, че държавни активи за 30 милиарда, бяха разпродадени за 3, по думите на тогавашния главпрокурор - Никола Филчев, който съвсем помеждудругото се оказа подслушван от Мавъра и неговия верен Санчо Панса - ген. Атанасов. Радетел за независима и честна съдебна система, вързал ръцете и докато протичаше гигантския грабеж, наречен РМД. Магически три думи, които днес са почти изчезнали от дневния ред на всевиждащите анализатори и коментатори. Днес Костов е пръв защитник на съдиите и по-конректно на уволнената за служебна немърливост Мирослава Тодорова. Командира сигнализира, че настава мрак и люто робство, нищо че неговият придворен шут Михаил Михайлов го играеше Министър на пропагандата, но доста далеч от качествата на прототипа - Гьобелс.
Лицемерието, с което Станишев и Костов по Матросовски са застанали на амбразурата импонира трагикомично на бутафорните обяснения, идващи от вечно репресираните чернодрешковци. Братя Галеви избягаха защото системата е сбъркана, а политическото вмешателство в работата на съда е извор на всички злини. Ама Кутията на Пандора е отворена и връщане назад няма. Еврокомисията не за първи път вади кирливите ризи на Темида, но май най-накрая за първи път има воля за отрязване главите на ламята - на всичките.
Резонно, медиите на Любомир Павлов и Огнян Донев услужливо тръбят как не сме получавали подобни остри критики от Брюксел. Безобразна лъжа, която обаче ако се повтори сто пъти ще стане истина. Нека си припомним какво пишеше в последните доклади за напредъка на България:

ДОКЛАД НА ЕК 8.02.2012г.
„ВЗЕТИТЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ РЕШЕНИЯ И ПОСТАНОВЕНИТЕ НАКАЗАНИЯ ПО СЛУЧАИ, СВЪРЗАНИ С КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ДОВЕЛИ ДО УБЕДИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ.“

ДОКЛАД НА ЕК 23.07. 2008г.
„БОРБАТА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НЕ ДАВА ДОСТАТЪЧНИ РЕЗУЛТАТИ.“

ДОКЛАД НА ЕК 27.06. 2007г.
„НАПРЕДЪКЪТ В СЪДЕБНОТО ТРЕТИРАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА КОРУПЦИЯ НА ВИСОКО РАВНИЩЕ В БЪЛГАРИЯ Е НЕДОСТАТЪЧЕН.“

ДОКЛАД НА ЕК 16.05. 2006г.
„БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕ ЯСНИ РЕЗУЛТАТИ В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА И ПО-СПЕЦИАЛНО С КОРУПЦИЯТА НА ВИСОКИТЕ НИВА.“

Видно е, че констатациите и препоръките са едни и същи. Но поука и мерки - липсват. А примерите за скандални решения почукват на вратата регулярно като земетресение в Перник - "Соло", "Калина Илиева", "Ася Пенкова"...Списъкът е отвратително дълъг. В същото време авторите на скандалните сделки в Приморско са възстановени без вопъл и стон. А днес за "учудване на всички" се провали делото срещу Веселин Георгиев. Бившият шеф на пътния фонд, който даде на брат си поръчки за 120 милиона. Същият бе изпратен от Станишев с благодарности и похвали за добре свършената работа.

Съдиите да хващат Костов и Станишев под ръка и "дим да ги няма". А ние ще пролеем по една сълза за тях, като аржентинският народ за Евита Перон.