Петима напират да оглавят фондация “Пловдив 2019”

Архив Пловдив

18-07-2012, 14:22

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Кандидатите защитават концепциите си на събеседване

Петима участват в конкурса за изпълнителен директор на фондация “Пловдив 2019”.  Кандидатите са: Андрей Киряков, Мариета Игаренска-Нешевска, Николай Близнаков, Николина Пенкова и Татяна Спасова.

Всички са представили писмени разработки на тема “Управление на дейността на фондация „Пловдив – Европейска столица на културата“ в контекста на кандидатурата на града.

Андрей Киряков по образование е археолог, работил е и като търговец и управител на фирма.

Мариета Игаренска има дългогодишен опит като ръководител на проекти, както и в сферата на психологията. Има и магистратура “Контрол и анализ на фирмената дейност“.

Николай Близнаков е с дългогодишен опит в неправителствения сектор. Той е с юридическо образование.

Николина Пенкова е магистър по икономика и по география, била е директор на Регионална агенция за социално-икономическо развитие – Хасково. Работила е и в дирекцията по евроинтеграция на Община Пловдив. Членувала е в експертен съвет към МРРБ.

Татяна Спасова е управлявала международни проекти в театъра в Пазарджик. От 2007-а до момента е председател на културна фондация, основана във Франция. В автобиографията си Спасова е посочила, че има дългогодишен стаж в сферата на театъра във Франция и Швеция, както и в организацията на международни фестивали.

Петимата кандидати днес преминават писмен и устен изпит по английски език, а утре ще се явят на събеседване с комисията, съставена от членовете на Управителния съвет, заместник-кмета по културата Стефан Стоянов и председателя на ресорна комисия към пловдивския парламент Димитър Колев (б.а. – общински съветник от ГЕРБ).

На претендентите ще се присъди оценка на всяка от фазите на конкурса - двата изпита по английски и събеседването по писмените им разработки.

Конкурсът за изпълнителен директор на фондация “Пловдив 2019” бе обявен в средата на миналия месец след като диригентът Кирил Търпов напусна поста с мотив “лични причини”. По-късно стана ясно, че Търпов е имал различия с останалите членове на Управителния съвет на фондацията и е предпочел да се оттегли.