Виолета Христова представи новата си книга в Ламартин (снимки)

Архив Пловдив

18-07-2012, 17:17

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Премиерата на седмата стихосбирка на поетесата събра приятели и почитатели

Поетесата Виолета Христова избра аристократичната атмосфера на къща “Ламартин” в Стария Пловдив за премиерата на седмата си книга “… каза тя. И слезе от небето”. В разгара на лятото дворът на емблематичната възрожденска къща събра приятели и почитатели на авторката, писатели и преподаватели от Пловдивския университет.

Малко са авторите, които си позволяват да започнат изречение с многоточие, но, когато го направят, е с финес и казват всичко с него, коментират литературни критици с одобрение заглавието на стихосбирката.

“Всеки човек идва на този свят с името си, то е знак за човека. Мисля, че и при книгите е така. Думите са голяма отговорност, те променят света”, каза авторката.

За Виолета писането на стихове е все едно сърфист е яхнал подходящата вълна. И така, от вълна на вълна, книга след книга, Виолета вече има зад гърба си издадени седем стихосбирки. Стиховете са част от себепознаването, разкрива поетесата.

Виолета Христова е родена в Чирпан, завършила е българска филология в ПУ “Паисий Хилендарски”, живее и работи в София. Член е на Съюза на българските писатели. Нейните поетични книги са отличавани с награди на престижни национални конкурси. Стиховете й са преведени на руски, сръбски и френски и са включени в много литературни антологии. Илюстрациите на последната й книга “… каза тя. И слезе от небето” е на средната дъщеря на Виолета, която учи в Барселона.