Терористичен акт в България, жертвите растат (снимки) (+) (+)

Архив Пловдив

18-07-2012, 18:17

Снимка:

Булфото и БТА

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Бомба взриви автобус с израелски туристи, българският шофьор е мъртъв

Автобус с израелски туристи е бил взривен на летище "Сарафово" в Бургас, съобщиха колегите от БургасУтре. Експлозията е станала в 17.30 часа.

От МВР казаха, че това е тежък терористичен акт. Към 23.45 ч. загиналите са шестима, над 30 са ранените, 3 -ма израелци са тежко пострадали. Ранените са настанени в бургаска болница.

Сред мъртвите е и един български гражданин - шофьорът на автобуса. Той е на 36 години, Мустафа е от едно близко село, много свястно момче беше, каза шефа му пред БТВ. Семеен, с дете. По думите на представителя на транспортната фирма не е имало предварителна информация или заплаха за бомба.

Рейсът е бил паркиран на охраняем паркинг, до който е имало свободен достъп, съобщиха по БТВ.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 8 деца.

Една от версиите е, че автобусът е взривен от куфар с бомба. По информация на вътрешния министър Цветан Цветанов експлозивът е бил сложен в багажното отделение на рейса. Българските власти не са имали информация за готвена терористична атака.

"Тук са пожарна, полиция, работи се, случаят е сериозен", потвърди шефът на "Пожарна безопасност" комисар Васил Василев пред БургасУтре.

Според очевидци минути след експлозията над 10 линейки изнасяли жертвите и пострадалите, няколко са и пожарните коли, които гасят пламъците. Гъст черен дим се издига над летището, районът е отцепен и преминаването е невъзможно, казват свидетели.

Час преди взрива на летището в офиса на туроператорската фирма е получено телефонно обаждане от непознат мъж. Той заявил, че израелците ще бъдат посрещнати от две бомби, предаде кореспондентът на БНТ от Бургас.

Почивката на израелските туристи е организирана от варненския туроператор "Ортана".

От Израел пристигат близки на пострадалите. В Бургас са президентът Росен Плевнелиев, вътрешният министър Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов. Сформиран е Кризисен щаб.

Летището в Бургас е временно затворено. Полетите се пренасочват към аерогарата във Варна. Неизпълнени полети няма да има.

В цялата страна мерките за сигурност са повишени. Код "червено" за засилени мерки има по летища, гари, автогари.