Бъдещите журналисти не четат книги, искат да стават водещи

Архив София

18-07-2012, 08:44

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Въпроси от типа "Кой е написал "Хубава си, моя горо" увисваха в мълчанието на изпитваните. Стана ясно, че през последните 3-4 години никой не е прочел и една книга. 

В България криза няма или поне не се усеща. 

Не, това не е твърдение на финансовия ни министър Симеон Дянков. Позицията е на 200 кандидат-студенти по журналистика, които вчера се явиха на устното препитване в УНСС. На изпита присъства и екип на "Труд".

Съвсем естествено комисията от преподаватели на икономическия ВУЗ питаше всеки: "В какво се изразява кризата според вас?" Но изпитващите не очакваха отговорите, които получиха. "Криза? Няма криза" - твърдяха един след друг мераклиите да учат за журналисти. "А парите стигат ли ви?", не мирясваха изпитващите. " А, вие за това ли? Не, не стигат", сещаха се младежите за естеството на въпроса и започваха да промрънкват нещо за безработица и емиграция.

"Какво знаете за движението "Окупирай" - питаше комисията кандидатите и не криеше вярата си, че това няма начин да не измие срама от въпроса с кризата. Но и тук ги посрещна мълчание. Преподавателите подсказваха: "Знаете ли за "Окупирай Уолстрийт", а за "Окупирай гарата"?

Нямаше отговори. Чак на подсказването за "Окупирай Орлов мост" на част от кандидатите им "попросветна", но не достатъчно. Не се намери и един младеж, който да обясни прилично защо бяха протестите пред Орлов мост преди няколко седмици. Същото се случи и с питането за Арабската пролет. Това отказа комисията изобщо да пита за Джоузеф Кони (KONY 2012) - лидерът на бунтовниците в Уганда и ужасяващият филм в интернет за него.

Проверяващите решиха да заложат на по-простичък въпрос: "Пишете ли?" Но още след отговорите на първите кандидати дълбоко съжалиха за идеята си. Доминиращият отговор бе: "Ами, неее..."

Въпроси от типа "Кой е написал "Хубава си, моя горо" увисваха в мълчанието на изпитваните. Стана ясно, че през последните 3-4 години никой не е прочел и една книга. С изключение на едно момиче - обясни, че чете Стивън Кинг. 

Нервите на изпитващите се опънаха до краен предел и последва въпросът: "Защо искате да станете журналист?" И най-после получи масови и по-многословни отговори: "Защото това ми е мечта от малък/ка." Повечето от кандидатките споделиха, че се виждат като водещи на предавания. 

Имаше още една изненада: интернет не се оказа най-предпочитаният начин за събиране на информация. А телевизията. Последваха въпроси за любимата медия или журналист. Повечето определяха Би Ти Ви като водещата телевизия и кимаха уверено на питанията дали медията е обективна. Водещият Мартин Карбовски бе определен като циничен, но обективен, а колежката му Диана Найденова - като "страхотен журналист". Никой не бе чувал за критиките срещу нея във фейсбук по повод предаванията за протестите на Орлов мост. "Ама вие нямате ли фейсбук?! - дивяха се преподавателите. Имаме, отговаряха им кандидатите, но пак не стана ясно как са пропуснали такива горещи теми. За премиера Бойко Борисов всички знаеха, но толкоз. Само една кандидатка го описа като човек, който "носи маска", а всъщност не бил прост човек от народа, за какъвто се представял.

Единственият въпрос, на който имаше прилични отговори, бе "За какво ни критикува Европейският съюз?" 
И младежите рецитираха - бедността, корупцията и ромите.