ЕК скастри България за братя Галеви

Архив Бургас

18-07-2012, 16:03

Снимка:

Дневник

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Пламен Христов и Ангел Галев се изпариха след като съдът постанови, че влизат в затвора през май тази година

Европейската комисия окачестви мистериозното изчезване на скандалите дупнишки бизнесмени братя Галеви като "голям провал на системата".

Пламен Христов и Ангел Галев се изпариха след като съдът постанови, че влизат в затвора през май тази година, пише в. "Стандарт". 

Имената на двамата не са конкретно споменати в доклада, но там се казва: „Системните грешки в областта на правоприлагането бяха онагледени наскоро, след като двама известни осъдени избегнаха изпълнението на наложеното им наказание лишаване от свобода. Българските власти не успяха да задържат едни от най-големите престъпници в страната след връчване от съда на постановената присъда. Това следва да се разглежда като голям провал на системата”.

На 3 май 2012 г. Върховният касационен съд измени присъдата на Софийски апелативен съд и постанови пет години затвор за Пламен Галев и четири години затвор за Ангел Христов. Двамата са известни като дупнишките бизнесмени братя Галеви. Пламен Галев ще изтърпява наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим, реши съдът. През юли 2011 г. Софийски апелативен съд призна за виновни братя Галеви. Тогава съдът осъди Пламен Галев на 7 години затвор, а Ангел Христов - на 5 години лишаване от свобода. На 9 май двамата изчезнаха и се укриха от правосъдието, като до днес все още не са намерени.