Златно съкровище излезе при разкопките на Аква Калиде

Архив Бургас

18-07-2012, 17:02

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

7 златни парички и два пръстена са част от имането, което археолозите откриха в древния град.

7 златни парички и два пръстена, вероятно на собственика на монетите, откриха археолозите, които работят на разкопките на античния град Аква Калиде край Минералните бани.

По данни от шефката на бургаския музей и ръководител на проучванията една от монетите е солид и датира от времето на император Константин IV Погонат, което съвпада с идването на прабългарите на полуострова, легендарната битка при Онгъла и основаването на българската държава.

Другите 6 парички са от по-късен период - около 708 г., когато на византийския трон седял император Юстиниан II, нашата държава пък по това време е под управлението на хан Тервел. 

Датировките на паричките потвърждават, че термите край днешен Бургас са били изключително популярни още от Античността.

Един позлатен и един сребърен мъжки пръстен, които най-вероятно били на собственика на монетите, са също част от находките на Аква Калиде. Съкровището е извадено при разкопките в южната част на термите.

Проучванията на древния град са част от проекта на общината за реставрация на Аква Калиде – Термополис. Идеята е мястото да се превърне в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център. 

В момента археолозите работят по най-ранния пласт от строителството на баните от периода I и IV в. Всички артефакти, които изскочат по време на разкопките, ще бъдат събрани в модерен етнографски и музеен комплекс с посетителски център в района.