"Шалом": Взривът е терористичен акт срещу България

Архив София

19-07-2012, 12:21

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В декларацията се отбелязва, че в последните години отношенията между България и Израел се развиват активно, предстои задълбочаването на връзките между двете страни и "това очевидно е акт на определени сили и групи, които искат да попречат на сътрудничество им", смята еврейската общност у нас

Организацията на евреите в България "Шалом" остро осъжда терористичния акт срещу израелски туристи, извършен на 18 юли налетище "Сарафово", Бургас, в който загинаха невинни граждани.

Като представители на българската еврейска общност изказваме своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и изразяваме своята готовност да помогнем на ранените и близките им, се казва в декларацията, се казва в декларацията.

"Взривът е терористичен акт срещу Република България и българското общество и ние, като неразделна част от това общество, изразяваме своето възмущение и непримиримост срещу тази варварска проява на насилие, агресия и омраза."

В декларацията се отбелязва, че в последните години отношенията между България и Израел се развиват активно, предстои задълбочаването на връзките между двете страни и "това очевидно е акт на определени сили и групи, които искат да попречат на сътрудничество им". Само мобилизацията на българското общество може да предотврати ескалацията на тероризма. Уповаваме се в силата и обединението на демократично мислещите хора в България, Европа и света, в решителността на
политически сили в цял свят - да отстояват принципите на демокрацията и да защитават правата на хората срещу терористи, ксенофоби, расисти и антисемити, се казва в декларацията.

"Днес ние сме притеснени за физическото оцеляване на децата ни, на близките ни и на нашите български приятели, които могат да станат невинни жертви на омразата. Но по-силно е притеснението ни, че с този терористичен акт се прави опит да се разруши днешния ден на България, да се всее страх и да дестабилизира страната ни".

"Организацията на евреите в България "Шалом" се надява, че всички институции, ангажирани с откриване на извършителите, ще свършат професионално своята работа и терористите ще бъдат заловени и наказани".

Призоваваме българските граждани и структурите на гражданското общество да реагират категорично против всяка проява на насилие и омраза, се казва още в декларацията.