Министър Найденов: Работим по инвестиционен фонд за пътища в горите

Архив София

19-07-2012, 14:26

Снимка:

Ивайло Божинов

Автор:

Бетина Тодорова

Всичко от Автора

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отговори на въпроси относно случая с депутата Димитър Аврамов.

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов  участва в среща – дискусия за горските пожари. На срещата присъстваха и представители на неправителствени организации, еколози и експерти от Изпълнителна агенция по горите.

Найденов откри срещата като  изказа съболезнования във връзка са атентата на летище „Сарафово". „От вчера живеем с малко по-други представи. Това, което видяхме вчера, наистина надминава всички очаквания. Изказвам своите съболезнования към загиналите, към израелския народ”, каза той.

Относно проблема с горските пожари, министърът изрази съжалението си от тяхното зачестяване, но предложи и нови идеи за справяне със ситуацията.  "Няма по-голям бич за българските гори в момента от тези пожари, които, за съжаление, във връзка с климатичните промени, зачестяват. Изпитахме и продължаваме да изпитваме последствия тази година. Българските гори са едно от малкото национални богатства и ние сме длъжни за ги завещаем на поколенията след нас. Горите имат и трансгранично значение. Трябва да се грижим за тях не само с отговорността на стопанина, но и с отговорността към нашите съседи" - каза Мирослав Найденов. "Тъй като от миналата година е в сила нова структура - Управление и стопанисване на българските гори със създаването на шестте държавни горски предприятия и заделянето на не малък ресурс като инвестиционен фонд за пътища в горите. Аз го обсъдих с директорите на горските предприятия, ще го обсъдим и в малко по-друг формат, за да получим разрешение този не малък финансов ресурс, който е около 40 млн. лева годишно за изграждане на тези пътища, да може да бъде разширен и тези пътища да бъдат така проектирани, че да служат за противопожарни просеки. Естествено, ще се направи всичко необходимо за материално-техническо обезпечаване на допълнителни противопожарни мерки като изграждане на система за ранно предупреждение, включително наемане и сключване на договори с летателни средства, които да могат да се правят огледи от въздуха."

Гл. комисар Николов заяви, че от първостепенна важност при овладяването на  пожарите е превантивната дейност. Някой от основните проблеми на пожарната служба са липсата на техника, липсата на пътища в горския фонд и лошото състояние на пожарните автомобили. Мерките, които биха помогнали за справянето с проблема са осигуряване на специализирана наблюдателна техника, нови проходими автомобили, екипировка и техника за пожарникарите и създаването на доброволни пожарни служби.

Инж. Константинов от Изпълнителна агенция по горите сподели, че има нарастване на броя на пожарите след 2001г., като се наблюдава ярко изразена цикличност от около 7 години. Най-критични в това отношение за България са били 2000 и 2007г., през които са изгорели съответно 57 400 и 43 000 хектара земя.  "Антропогенен е характера на над 90 % от пожарите", заяви Константинов. От началото на годината са регистрирани 313 пожара, които са изпепелили 2074 хектара.

Преди срещта министър Мирослав Найденов отговори на въпроси относно случая с депутата Димитър Аврамов. Той сподели, че за случая с депутата Димитър Аврамов (ГЕРБ) е информирана заместник-министърът Светлана Боянова, тя е ресорен заместник-министър. По думите на Мирослав Найденов - тя е била информирана и е знаела седмица преди това за този случай, преди той да разбере от медиите.
"Знаела е, че е имало скандал, има спор. Разговаряла е с директора на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана и е разпоредила - да бъде спазен законът, тъй като е имало вече съдебно решение. Вече какво точно се е случило, това се надявам органите, които го разследват, да могат да установят, каза министър Найденов.

Той се присъедини към оценката на ГЕРБ, че случилото се с Аврамов е много голямо петно. "Да се надяваме, да не се повтарят подобни инциденти", каза той.
Найденов каза, че не е имало чадър над депутата. "Не е имало чадър, защото в момента, в който се получи сигналът, службите в случая ДАНС, ГДБОП, Прокуратурата са работили, независимо че става въпрос за депутат", подчерта министърът. "Контакт с директора на Областната дирекция не съм имал, тъй като аз съм изпратил проверка и са ми докладвали, че тя е в Градска прокуратура" - каза Найденов.

На въпроса - дали е получавал сигнали директорът на Областната дирекция "Земеделие" Зорница Александрова да е била притискана от депутата Аврамов по някакъв начин, Найденов отговори: "Аз не съм разговарял с нея, не съм имал контакт. Съгласно йерархията в министерството, нейният пряк ръководител е заместник-министърът. Няма практика министърът да контактува с директора на областна дирекция, извън определени конкретни случаи. До мен тя не е подавала сигнал, че по някакъв начин депутатът я притиска или се опитва да оказва влияние."

"Конкретни сигнали за нарушения в Областната дирекция не са стигали. В министерството пристигат ежедневно десетки жалби. МЗХ работи с огромен брой земеделски производители и броят на жалбите е много голям. Проблемът със земеползването е много голям. Бях в Бяла Слатина месец преди тази случка, по настояване на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите за проблеми, свързани с земеползването, и с опити за самоуправство. Тогава жалбите бяха срещу тази фирма, която е подала жалбата срещу депутата. Така че – в този процес, когато става въпрос за земя, когато се получават доста средства като субсидии, като печалба, интересите са много големи."

"МЗХ не е орган на правораздаване. Ние не можем да вземаме решения, особено когато има скандали, когато има побои", подчерта министърът.
"За подкупа разбрах от медиите. Проверката е назначена. Във връзка с вече разпространената информация от прокуратурата за опит за подкуп, още в момента, в който разбрах, съм назначил комплексна проверка на тази служба", каза Мирослав Найденов.