Гаф на президентството - пусна файл, кръстен ”мангали”

Архив Бургас

19-07-2012, 15:08

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Говорителката на държавния глава Мария Иванова увери, че ще има наказан.

Етнически скандал разтърси президентството, след като журналисти откриха на официалния му сайт файл, в чието наименование фигурира думата "мангали".

От пресслужбата на президента се извиниха и обявиха, че правят проверка, съобщи dnes.dir.bg

На интернет-страницата на държавния глава е била качена Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020), като в името на файла е “13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”

Почти веднага след информацията, която светкавично бе разпространена в социалните мрежи, скандалният документ беше свален.

Стратегията бе приета с решение на парламента на 1 март, а автор е МВР. 
Пред Mediapool от прессекретариата на Плевнелиев заявиха, че той е разпоредил проверка, за да се установи кой е авторът на наименованието на файла. Ще се изяснява дали той е пристигнал с това име от друга институция или то е било поставено от служител на президентската администрация.
“Ако някой от нашата администрация е виновен, той незабавно ще бъде наказан”, увери говорителят на държавния глава Мария Иванова. 
"В желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи", оправда тя гафа.

По-късно от президентството публикуваха и официална позиция, с която се извиняват за допуснатия гаф.
"Недопустим и изключително неприятен е начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите на сайта на Администрация на президента. Веднага след подадения сигнал, за което изказваме благодарност, е направена промяна в наименованието на файла. Разпоредена е проверка за причините, довели до некоректната подмяна на името на документа и ще бъдат наложени наказания на виновните лица." 

От президентството подчертават, че "от началото на мандата политиката на държавния глава е насочена към осигуряване на пълна прозрачност, откритост и достъп до информация и до всички становища и документи, които са свързани с работата на Съветите към президента". И допълват, че "това очевидно носи своите рискове и негативи". 
Администрацията на президента поднася извинения за случилото се и поема ангажимент изключително стрикно да следи каква информация и по какъв начин се публикува на сайта на президентската институция, се заключава в изявлението, цитирано от dnes.dir.bg