"Витошка" ще е красива, но без тоалетни

Архив София

20-07-2012, 08:32

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Даже не повярвах, че там има канал от 1901 г. Но сега ще го подменим, защото при всеки по-силен дъжд се пълнят мазетата на съседните кооперации", обясни главният архитект на София Петър Диков

Тръби на канализация отпреди 110 г. ще бъдат подменени това лято по емблематичния софийски бул. "Витоша", който столичани обичайно наричат "Витошка", пише в. "Труд".

"Даже не повярвах, че там има канал от 1901 г. Но сега ще го подменим, защото при всеки по-силен дъжд се пълнят мазетата на съседните кооперации", обясни главният архитект на София Петър Диков. За около месец и половина ще бъдат сложени нови около 400 м тръби от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Солунска". Ремонтът бе одобрен вчера от градския парламент. От "Софийска вода" ще вложат в него около 800 хил. лв.

Подмяната на тръбите е част от основния проект за реконструкция и създаване на нова визия на "Витоша". Първият етап от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" ще е готов до есента. Тогава ще бъде открит вторият лъч на метрото. Булевардът се изгражда за сметка на изпълнителя на подземната железница турската фирма "Доуш иншаат". Вторият етап - до ул. "Алабин", ще продължи да се изгражда и през следващата година.
Обновяването на централната пешеходна улица предвижда цялостна подмяна на старата настилка с нови цветни плочки, които ще бъдат подредени в красиви шарки. Ще бъдат монтирани и изцяло нови улични лампи с герба на София и пейки. Акцент в пространството ще е нова водна каскада. Навсякъде по тротоарите са предвидени цветни кашпи, зелени мозайки, дървета, декорации, скулптурни пластики.

От проекта отпаднаха предвидените кръгови движения на пресечните улици. "Там скоростта на движението ще се регулира с повдигане на пътя или легнали полицаи", обясни зам.-кметът Любомир Христов. От проекта, заради протести на живеещи, отпадна и изграждането на градски тоалетни по улицата. Най-вероятно по същата причина няма да бъде построен и подземен паркинг между ул. "Солунска" и ул. "Алабин". Трамваят също вече няма да минава по "Витошка". Трасето му ще бъде насочено от ул. "Алабин" към бул. "Христо Ботев".