Заседяването пред бюрото е вредно за здравето

Архив София

20-07-2012, 15:57

Снимка:

sxc.hu

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Движението не пречи на мисловната дейност. Напротив, физическото движение активизира енергийни ресурси, които от своя страна стимулират мозъчните центрове.

Германско проучване показва, че дългите часове прекарани зад бюрото, правят хората не само дебели, но и тъпи, пише "Ню Йорк таймс".

Сабине Шафер от института "Макс Планк" в Германия провела изследване за връзката между ходенето и работната памет. За експеримента били ангажирани деца и младежи.

Поставили им различни задачи, които те трябвало да изпълнят седейки и крачейки. Наблюдават се по-добри резултати при хората, които действат в движение. Това важи и за тестовете за работната памет.

Досега се смяташе, че когато човек крачи и мисли едновременно, мислите му се раздвояват. Опитите на Сабине Шафер доказват точно обратното. Физическото движение активизира енергийните ресурси, които от своя страна стимулират мозъчните центрове.

Естествено, не всяка ментална дейност може да се осъществява в движение, но изследването доказва по безспорен начин, че приковаването ни за дълго зад бюрото е вредно както за физиката, така и за когнитивните способности, съобщи БТВ.