Каратанчев петни авторитета на тениса в България

Архив София

20-07-2012, 17:13

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Отговорът на Българската федерация по тенис

По повод твърденията на Радослав Каратанчев, разпространени през последните дни в българските медии и насочени срещу създаването на Национален тенис център, УС на БФТ заявява, че това е поредният опит на бившия председател на борда на директорите на държавното дружество "Академика 2000" да опетни авторитета на тениса в България и да привлече вниманието към себе си.

За кой ли път името на този човек се свързва единствено с лъжи и скандални твърдения за работата на БФТ. Познатият рефрен, че федерацията не е помогнала с нищо за израстването на Сесил Каратанчева и че нямаме нужда от Национален тенис център, вече стана банален.

В името на работата, свършена от българските клубове, и на усилията на стотици състезатели и треньори сме длъжни да заявим, че твърденията на г-н Каратанчев са откровени лъжи.

Въпреки неговата съпротива като председател на борда на директорите на „Академика 2000” БФТ най-после има своя Национален тенис център. От май досега в него се случиха следните спортни събития:

- бяхме домакини на купа "Дейвис", международния турнир за мъже "Карлсберг Къп", Държавното лично първенство до 18 години. Състезанията се превърнаха в празника за тениса, а центърът посрещна стотици гости.

- националните отбори от различни възрасти провеждат специализирана подготовка в центъра (в тези тренировки редовно участва и Габриел Каратанчева, на кортове е тренирала и самата Сесил).

- организирано е обучение на деца в летните месеци с проекта "Софийско тенис лято" на Националния тенис център.

Както БФТ бе декларирала, Националният център бе изграден и заработи на пълни обороти, осигурявайки възможности за високо професионален тенис на състезатели от различните възрастови групи и семинари и обучения с водещи лектори от международните тенис организации.

На фона на този успех и на постиженията на българските тенисисти като Адриан Андреев, Калоян Вълчев, Тони Нейков, Вивиан Златанова, Никол Христова, Андрей Алауи, Пламен Милушев и др. подновените атаки на Радослав Каратанчев срещу БФТ изглеждат трудно обясними. Още по-невероятни са твърденията му за това, че федерацията не е помагала на Сесил Каратанчева за нейното развитие като състезателка.

Българската федерация по тенис е подкрепяла семейство Каратанчеви, включително и финансово, вярвайки, че талантът и развитието на една надеждна състезателка са от значение не само за нея и близките й, но и за българския спорт.

Надявахме се, че след скандала с допинга, бременността в невръстна възраст, „сритването на задника на Шарапова” и „новината”, че Григор Димитров ще играе за Казахстан, семейство Каратанчеви няма да измислят нови поводи за охулване на тениса в България. Последните изяви на бащата ни опровергаха.

УС на БФТ заявява своята нетърпимост към това отношение към дейността на федерацията и към авторитета на българския тенис. Успехите на Цветана Пиронкова, Григор Димитров и младите надежди на нашия спорт градят този авторитет с всяка нова победа, не бихме позволили той да бъде поставян под съмнение от думите на безотговорни хора.