Цвети и Гришо – скритите ни фаворити за медал в Лондон

Архив Пловдив

21-07-2012, 13:17

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Възходът на Григор може да го прати на полуфинал, Цвети трябва да еволюира в любимия си град

Тенисът е спорта, откъдето може да изкочи най-неочаквания медал за България на олимпийските игри в Лондон, коментира Sportline. Неочкаван с оглед свръхконкуренцията, от която отпадна само контузилият се Рафа Надал. Всички останали професионалисти са на линия и при мъжете, и при жените. Любителите на чистото олимпийско движение пък пресметнаха, че в тенис-турнирът на Олимпиадата ще участват състезатели, спечелили над 400 милиона евро от наградни фондове и рекламни договори! Къде сме ние в цялата схема? В основната, биха отговорили и Цветана Пиронкова, и Григор Димитров. Има и друга схема, по която България ще гони медал във Великобритания - делегацията ни е тенисист, родител, тенисисит, родител.

За пловдивската красавица това е втора олимпиада. В Пекин основно притеснението попречи на Цвети да покаже нивото си срещу Доминика Цибулкова. Сега българката и най-вече баща и Кирил Пиронков би трябвало да летят за Лондон със съвсем друго мислене. И най-важното - да приемат олимпиадата като забавление. В Китай Цвети беше прекалено напрегната, опитът за свръхконцентрация и изигра лоша шега. Видя се, че по-късно в надпреварата напред стигнаха основно тенисисти, които не гонеха на всяка цена резултата, а по-скоро използваха олимпийския турнир като разпускащо състезание.

Има и нещо друго. В Пекин Пиронкова не беше онази тенисистка, която е днес. Нейните големи успехи, полуфиналът на Уимбълдън, влизането и в световния топ 35 дойдоха едва след олимпиадата. Затова в Лондон Цвети със сигурност ще е далемч по-уверена. А и да не забравяме - Лондон е градът на Пиронкови. Прави, струва през годината, но стъпи ли на кортовете на Уимбълдън, красавицата ни стига минимум 1/4-финал в последно време.

Григор Димитров пък лети от полуфинал на финал в последния месец и половина. Хасковлията е в страхотна форма и нищо чудно да изригне и на олимпиадата. Гришо отговаря на перфектните изисквания за успех под петте кръга - играе с видимо удоволствие от онова, което върши. Очевиден е физическият прогрес, който му позволява вече месец и нещо да е наистина на топ ниво. За Григор, подобно на Цвети, Лондон също е любима дестинация. Точно тук той спечели първия си трофей от Големия шлем - "Уимбълдън" през 2008-а за юноши. Дали пък след 4 години не е дошло времето Григор отново да спечели нещо в английската столица?

През 1988 г. печелим половин бронзов медал от Сеул

България може да се похвали със спечелен половин бронзов медал. През 1988 година Мануела Малеева отпада на полуфинала в Сеул от Щефи разделя третото място с другата загубила. По онова време най-великата българска тенисистка за всички времена е вече и с швейцарско гражданство. След края на олимпиадата обаче Мануела лично дарява на България спечеления бронзов медал.

Заедно със сестрите си Катя и Магдалена пък г-ца Франиер е въобще сред феномените на олимпийското ни движение. В нито един друг спорт няма три сестри, които да са участвали на най-висшия състезателен форум.

Съставът за Лондон

Име: Цветана Пиронкова

Родена на: 13.09.1987 г.

Клуб: Локомотив (Пд)

Личен треньор: Кирил Пиронков

Участия на олимпиада: 2008 (отпада във втори кръг)

Успехи: Полуфинал на Уимбълдън (2010 г), 31-о място в световната ранглиста

Име: Григор Димитров

Роден на: 16.05.1991 г.

Клуб: Черно море

Личен треньор: Димитър Димитров

Участия на олимпиада: няма

Успехи: първият българин играл финал на турнир от АТП-веригата, шампион на Уимбълдън и US Open за юноши (2008), европейски шампион за юноши до 16 г (2007)