Американците почитет пържените картофки и хамбургера

Архив Пловдив

21-07-2012, 15:18

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Днес е празникът на нездравословната храна

Днес е необичаен празник в САЩ. Всички почитатели на бързото хранене и любители на мазни, сладки, пържени и нездравословни продукти отбелязват Ден на вредната храна.

Дори най-популярното национално ястие - хотдогът - е поставено в графата "продукти-боклуци".

Над 60% от американците страдат от наднормено тегло. Ако затлъстяването на нацията продължи със сегашните темпове, към 2015 г. 75 % от гражданите на САЩ ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени.

Всичко вредно е вкусно, обясняват привържениците на празнуването на този ден.

Те призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да си купи пуканки в киното и да пие кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.

Определението "вредна храна" за пръв път е въведено преди 40 години от микробиолога Майкъл Джейкъбсън. С термина той дал определение на храните, които съдържат много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност - т.е. са бедни на витамини и минерали. През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния "Скрипс" доказаха, че вредните продукти влияят на функционирането на мозъка също както наркотиците и създават хранителна зависимост.