14-годишна мургавелка хвана сифилис, заменила просията с проституция

Архив София

21-07-2012, 12:59

Снимка:

narodnodelo.bg

Автор:

Никол Узунова/ БургасУтре

Всичко от Автора

Нейна връстничка пък се разболяла от хепатит Б. Традиционно след като съзреят малките мургави момичета, които се занимават с просия, влизат в най-древния занаят. Липсата на култура и образование обаче често ги води до болести.

14-годишна мургавелка, преспала с много различни мъже, хвана сифилис и трябваше да бъде подложена на спешно лечение.

Традиционно малките мургави момичета, които се занимават с просия, след като навършат определена възраст и съзреят заменят професията и се преквалифицират в проститутки. 

Такава най-вероятно е ситуацията и с 14-годишната ромка от центъра за работа с деца на улицата, която се разболяла от сифилис. Това според думите на майка й се е случило след секс с много мъже. 

"По данни на майката, момичето е водило полов живот, било с много и различни мъже, отрича обаче да го е правила за пари", разказа Таня Колева, директор на Центъра за работа с деца на улицата.

Майката обяснила, че не вярва дъщеря й да е проституирала като изтъкнала, че ако било така, щяла да носи пари вкъщи. 14-годишната ромка обяснила на родителите си, че просто и харесвало да прави секс.

Момичето е под опеката на центъра вече месеци наред. Експертите там алармирали в Регионалния център по здравеопaзване и на заразеното дете било назначено лечение. 

В момента с нея работят специалисти от центъра. Момичето вече е здраво, но същото не може да се каже за друга нейна връстничка, за която през пролетта установяват, че е заболяла от хепатит Б.

"През есента момичето трябва да започне лечение с интерферон", каза Колева. Тя обясни, че е изключително трудно да се работи с децата, които получават всичко необходимо в центъра, но щом се приберат вкъщи отново попадат в стандартната си среда.

"С родителите също е трудно да работим, те са неквалифицирани, ниско образовани и много често без работа. Основно липсата на финанси ги кара да просят", категорични са специалистите.

Към момента в Бургас няма сигнали за просещи. Не са постъпили такива и в местния център, който ги превъзпитава. Не така обаче стоят нещата в Слънчев бряг, видно е от ежедневните полицейски хроники.

През летните месеци курортът традиционно става събирателен пункт на джебчии, просещи и проституиращи най-вече от вътрешността на страната.