Бременната жертва на атентата отказала да скочи от страх за бебето

Архив Бургас

21-07-2012, 15:18

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Тя бе погребана вчера в парцел за жертви на атентати в Ришон ле Цион.

44-годишната Кохава Ширики от Ришон ле Цион, бременната жена от петте жертви на атентата, отказала да скочи от горящия автобус от страх да не навреди на бебето,

разкри за "24 часа" Силвия Авдала, гл. редактор на израелския вестник на български език "Алия". 

Малко преди ваканцията в Бургас Кохава и съпругът й Исак научават, че ще станат родители. Те от години опитвали да се сдобият с потомство, но все не се получавало.

След като разбрали щастливата новина, че Кохава е бременна, семейството решило да отпразнува с екскурзия. Първоначално избрали Малта, но в последния момент се отказали и тръгнали за България.

След пристигането им на летището в Бурга Кохава се качила на автобуса, който трябва да ги закара до Слънчев бряг, а Исак не успял.

Терористът задействал взривното устройство, преди да са се качили всички пътници. Минута по-късно, когато автобусът избухва в пламъци, Исак неистово крещи отвън Кохава да скочи през прозореца, като всички останали.

Жената обаче отказва. Страхът, че при скока може да изгуби бебето, я парализира. Тя изчаква да дойде пожарната, но напуска автобуса с 50% изгаряния. Съпругът й също е ранен и настанен в бургаската болница, но само след двучасов престой сам изключва апаратурата, подписва декларация, че няма претенции към лекуващите го, ако се влоши, и хукна да търси Кохава. По-късно обаче разбира съкрушителната вест, че тя е една от загиналите във взрива.

В гробището на Ришон ле Цион, както във всяко друго израелско гробище има парцели за жертвите от войните на Израел и за жертвите на терористични актове. В такъв парцел на 20 юли Исак Ширики спусна цялото си семейство – съпругата си Кохава /звезда от иврит/ и нероденото им дете.