Щурмът срещу Дамаск – реалност или спектакъл?

Архив София

22-07-2012, 16:10

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Москва: Западът е агресор срещу законното управление на Башар Асад!

Русия и Китай блокираха западния проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно конфликта в Сирия, предвиждащ въвеждане на строги санкции по отношение на властите в Дамаск, ако те не изпълнят редица изисквания, съобщи "Гласът на Русия"

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин поясни позицията на Москва: „Проектът на западните страни е изключително едностранен. Заплахите за натиск и санкции са адресирани изключително срещу правителството на Сирия. Това не отразява реалното положение на ситуацията в страната”.

А истината е, че не е необходимо да се сдържа правителството на Сирия, а непримиримата опозиция. Нейните отряди напълно открито обявиха началото на реализиране на плана „Вулкан в Дамаск”. Според признание на метежниците, столицата на страната е атакувана от 30 000 бойци

Много наблюдатели обаче твърдят, че броят е завишен десетки пъти и по-скоро става дума за пропагандна операция. Руският ориенталист Леонид Исаев смята:

- На този етап сирийските въстаници не са успели да установят продължителен контрол върху нито един град. Ако те успеят да изпълнят замисленото и Дамаск падне,  ситуацията ще се промени мигновено. Но, съдейки по всичко, сегашното настъпление е жест на отчаяние. Армията на Сирия както и преди е силна, а силите на бутновниците не се попълват. Западът, освен с пари и с оръжие, по друг начин за сега не може да помогне, най –малкото докато позицията на Русия остава твърда. В същото време последната среща на опозицията в Кайро, както и предишната, завършила с това, че нейните представители се изпокарали помежду си без да могат да се договорят. Спонсорите на опозиционерите вече започват да се съмняват, дали си струва както и преди щедро да финансират този проект. А в самата Сирия мощта на въстаниците започват да намалява. Затова т.н. „щурм срещу Дамаск” е спектакъл, чиято цел е да възстанови паричните постъпления в посока противниците на режима.

Не е удивително, че бюджетът на проекта „сирийска пролет” отдавна е надхвърлил изчисленията на спонсорите. Първоначалният сценарий за развитие на сирийската криза, съдейки по всичко, е предполагал бърза развръзка.

Има сведения, че радикалните опозиционери детайлно са се подготвяли няколко години. Много хора в ръководството на Сирийския национален съвет (СНС) са свързани със западните разузнавателни служби. Например, членът на изпълнителното бюро на СНС Басма Кодман е работила в американски изследователски организации, свързани със ЦРУ. Друг лидер на СНС – Рудван Зияде, участвал в срещата на сирийските опозиционери във Вашингтон още през 2008 година. Тази среща била финансирана от организации в САЩ и Англия – разбира се, обществени.

Както е известно, щедрото финансиране на въстаниците се извършва и от някои арабски монархии от Персийския залив. Освен това, според редица експерти, за „сирийската революция” плащат пари от авоарите на Муамар Кадафи. Става дума за сума от 150-200 млрд. долара, които след началото на либийската криза били замразени, а след това безследно изчезнали.

При всички случаи, за „сирийския проект” се превеждат много пари, но за сега няма резултат. Режимът в Дамаск, както и преди, удържа на ударите и стои напълно здраво. В резултат от това, бутновниците започват да организират спектакли, за да поддържат реномето си пред спонсорите.
Това се отнася и за т.н. „щурм срещу Дамаск."