Ниви край Пловдив - опитно поле за незнайни пестициди

Архив Пловдив

23-07-2012, 11:08

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

База за биологично изпитване на нови, непознати досега препарати за растителна защита, разкри край Катуница швейцарската компания Ес Же Ес 

База за изпитване на препарати за борба с вредителите по растенията функционира на метри от пловдивското село Катуница. Преди месец държавата е дала официално разрешение за дейността на швейцарската компания Ес Же Ес, а опитите са започнали в началото на тази година. През това време контролните органи са наблюдавали тестовете на живо, обясняват от компанията.

Фирмата изпитва нерегистрирани все още препарати, които да бъдат тествани и пуснати на пазара в страната и Европа. Базата й е съставена от лаборатория и полска част, а препаратите се изпробват срещу плевели, насекоми и болести.

Полската част е разположена на около 20 декара в непосредтсвена близост до селото като третираните земи са засяти с трайни насаждения, зеленчукови и оранжерийни култури.

Експертът по биологично изпитване Господин Колев едва не се закле, че тестването е абсолютно безопасно и не вреди на околната среда и хората, които работят по нивите си наоколо. "Изпитваме само болести, които съществуват тук на местно ниво, а не привнасяме отвън. Така или иначе целта е нерегистрираните препарати да влязат в търговската мрежа тук и в Европа", каза той.

От фирмата твърдят, че тестваните растения се унищожават като се заравят на определяно място. Изследват се 6 продукта на един клиент - поръчка на световна компания. Координаторът на дейността Антоанета Стоянова твърди, че целта на фирмата е да се разрасне и да се наемат още ниви за опитите. Тази, върху която в момента се изпробват препаратите е наета от частник за 5 години.

Местните масово не знаят, че в близост до къщите им се изпробват незнайни чужди препарати.

До преди 2 години единствено държавата е имала право да извършва тези опити, но след промяна на законодателството в момента у нас действат две подобни фирми. "След влизането на страната в ЕС голяма част от използваните вещества в препаратите за селскостопански култури бяха забранени. Изпитаните от нас продукти след теста могат да се продават не само в България, но и в страните от ЕС", уточни Тодор Кулев, началник на отдел "Аграрен".

Експертите се надпреварват да обясняват, че мониторингът на държавата е сериозен и фирмата е получила разрешение за дейноста след проверка на живо. Интресен е фактът защо контролните органи допускат тестовете да се извършват близо до населено място. "Спазили сме всички изисквания на ЕС и пространствената изолация от другите ниви", обясни Стоянова.

Другата опитна база на SGS е във Варна, където се правят опити предимно върху житни растения. В Катуница се тестват препарати най-вече върху зеленчуци.