ЕС затяга оръжейното ембарго срещу Сирия

Архив София

23-07-2012, 15:50

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Външните министри от 27-членния европейски блок започнах разговори относно споразумение за замразяване активите на 26 сирийци и три компании близки до правителството на Асад.

ЕС засилва санкциите срещу управлението на сирийския президент Башар Асад, след като е било постигнато съгласие за затягане на оръжейното ембарго чрез инспектиране на кораби и самолети, които се подозира, че пренасят оръжия, съобщиха дипломати, съобщава news.bg.

Външните министри от 27-членния европейски блок започнах разговори относно споразумение за замразяване активите на 26 сирийци и три компании близки до правителството на Асад. Това е част от 17-я пакет от санкции от началото на протестите в Сирия през март 2011 година.

Те ще бъдат добавени към съществуващия черен списък на ЕС, в който влизат 129 души и 49 компании.

Държавите-членки на ЕС също ще проверяват самолети и кораби, които се смята, че превозват оръжия или стоки за Дамаск, които могат да се използват срещу протестиращите.

Ако член на ЕС има подозрения, че кораб в териториалните му води превозва подозрителен товар за Сирия, държавата-членка ще бъде длъжна да изпрати инспектори на мястото. Същият принцип ще се прилага и при въздушния транспорт.

Междувременно говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси заяви, че запасите от химически оръжия в страната са на сигурно място и че могат да бъдат използвани в случай на чуждестранна атака. Изявлението бе направено след коментара на министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак, който счита израелската намеса в Сирия за апълно възможна.

Макдиси изтъкна по държавната телевизия, че оръжията са под протекцията на сирийската армия и че няма да бъдат използвани във вътрешността на Сирия.