И зелените биха отбой за парк след Почивка

Архив София

23-07-2012, 16:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Пенкова, ВарнаУтре.Бг

Всичко от Автора

Територията, която Общинският съвет гласува за парка е доста по-голяма от тази, за която настояват представители на гражданските организации СОПА, ОЦОСУР и т.н.

Морска градина да се простира от булеварда до морето и от вълнолома до Почивка, пише ВарнаУтре.Бг.

Това е последното предложение на екоорганизациите, които през последните месеци протестират в защита на Приморския парк на Варна. Така на практика територията, която Общинският съвет гласува за парка е доста по-голяма от тази, за която настояват представители на гражданските организации СОПА, ОЦОСУР и т.н. Според новото искане на зелените местностите Горчивата чешма и Долна Трака не трябва да са част от Приморския парк, въпреки че Общинският съвет вече гласува той да свършва чак до Евксиноград. 

На протеста тази вечер (23.07.2012 г. от 18,30 часа пред сградата на Община Варна), посветен на третата годишнина от първата протестна декларация до премиера Бойко Борисов на неправителствени организации и граждани от гр.Варна срещу продажбата на терените за проекта Алея първа, гражданските организации ще защитят своите предложения "за решаване на проблемите с границата на Морската градина, крайбрежната алея, автомобилния достъп до плажа и строежите в градината". 

Според екоактивистите тяхното предложение очертава такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен ще бъде защитен трайно общественият интерес. Според тях именно територията до Почивка повечето варненци асоциират с понятието Морска градина. След нея има силно застроена зона, която трудно може да се преобразува или да се нарече парк.

Второто предложение на гражданските организации е за забрана на достъпа на МПС в Морската градина с едно изключение - да има безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея в отсечката от Почивка до Втора буна. По този въпрос те искат местен референдум - дали и докъде точно да е достъпът.

Третото предложение е на сайта на общината да се покажат всички проекти и разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.