Не искаме да се местим

Архив София

23-07-2012, 23:10

Снимка:

Ивайло Божинов

Автор:

Бетина Тодорова

Всичко от Автора

Протест на служители от Агенция "Митници" срещу преместването в Русе

Тази вечер митнически служители организираха протест пред Министерството на финансите. Повод за акцията е намерението на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да премести централата на митниците в Русе като част от проекта за деконцентрация на администрацията. 

Около 400 служители обсадиха Министерството на финансите срещу готвената административна реформа. Служителите на Агенция Митници преминаха пеша разстоянието от сградата си до финансовото ведомство. Пред административната сграда към тях се присъединиха и КНСБ, Изпълнителния съвет на Федерацията на транспортните работници в КТ „Подкрепа”, синдикалното обединение на държавните служители, Изпълнителна агенция „Морска администрация”, синдикалната федерация на служителите на МВР и служители на НАП. 

Финансови загуби, провалени европроекти и разбити семейства са само част от възможните негативи, според протестиращите, които казват, че няма да спрат с демонстрациите и готвят масово напускане.

Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков, обаче, беше категоричен, че административната реформа ще продължи. "Ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата", коментира той. "Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник", убеден е Дянков. Министърът твърди, че в митниците има много работа за тези, които искат да работят, и изтъкна, че на последните обявени конкурси по 100 души са се конкурирали за едно място, каза Симеон Дянков по повод на протестите.

"Няма да се променят позициите ни, докато не чуем и видим воля за вземане на разумно решение", заяви Стефан Стефанов от Инициативния комитет. Той изказа подкрепа към организациите, присъединили се към протеста – КНСБ, Изпълнителния съвет на Федерацията на транспортните работници в КТ „Подкрепа”, синдикалното обединение на държавните служители, Изпълнителна агенция „Морска администрация”, синдикалната федерация на служителите на МВР, Морска администрация и служители на НАП.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че "Министерството на финансите се е превърнало в символ на всичко, което не трябва да се прави в тази държава. Такова чудо, каквото ни дойде на главата, не е имало. Не мога да разбера какви са мотивите, какъв е замисълът да се прави това нещо в това тежко състояние, в което е държавата. Няма логично обяснение", заяви той.

Общинският съветник Георги Кадиев, заяви, че присъства на протеста в лично качество изцяло за да подкрепи протестиращите. „Няма нито един аргумент за това преместване, не видях нищо смислено освен някакъв чисто финансов интерес от преместването на сградите и замяната им, което е тривиално и дребнаво. Ако някой мисли да спечели просто един, два пет милиона, за сметка на тези милиарди, които събира Агенция „Митници”, показва нивото, до което е паднала държавата. Не знам какъв е този министър, който върви против собствения си интерес за повече приходи", каза той.

Маргарита Евтимова от Агенция „Митници” се обърна към протестиращите с думите: "Личният интерес на всеки един от вас е нищо, в сравнение с интереса на държавата. Това решение за преместване на администрацията в Русе ще бъде пагубно не само за Агенция „Митници”, а и за държавата".

Митничарите освиркаха идеята на финансовия министър - да премести централата на агенцията в Русе, и като издигнаха следните лозунги – „Русе чака и вас, г-н Дянков - все още има свободни сгради”; „Митническата лаборатория не е само на теория, служителите са лоялни и приходите са реални”; „Не прахосвайте парите на България за безумия”; „Не лишавайте държавата от изградени специалисти”; „АЛО, АЛО, политическо кабаре при Русе (Рене)”; „Срамота министър Дянков, за три години така и не разбрахте какво са функциите на подчинената ви администрация”; „Специалисти се градят с години, а до тогава?”; „Обичам България, обичам работата си, но не искам да се местя”; „Така ли се отнасят в Европа към държавните си служители?”; „Г-н Дянков, вие явно не познавате работата на служителите от ЦМУ?” и др.

Протестиращите обявиха, че утре ще има нов протест по същото време. Те разпространиха десет въпроса до финансовия министър Симеон Дянков и заявиха, че чакат реакция от него и от представители на изпълнителната власт.