Летни вируси морят бургазлии, близо 100 повалени за седмица

Архив Бургас

23-07-2012, 16:22

Снимка:

Дарик

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Симптомите са висока температура, повръщане, диария. Вирусът се предава по въздушно-капков път и е много заразен.

Близо 100 бургазлии са били повалени от остри респираторни заболявания, съобщиха от регионалния здравен център на сайта си. 54 пък са случаите на пациенти с ентероколит.

Заболелите са потърсили помощ в  периода от 16-ти до 22-ри юли. Така случаите на летните неразположения стават над 200. От бюлетина на РЗИ се наблюдава и покачване на болните за предходния период - в дните от 9-ти до 15-ти юли. Тогава помощ при специалист са потърсили 112 души, всички с диагноза ОРЗ. Пациентите със стомашно-чревни оплаквания пък са били 51.

Най-често ентероколита засяга малките деца. Стомашно-чревните заболявания или така наречения “летен вирус” е особено неприятен и за възрастните. Симптомите са висока температура, повръщане, диария. Вирусът се предава по въздушно-капков път и е много заразен.

Най-често се проявява през летните месеци и то по курортите, когато се събират много хора на едно място. Диета и добра хигиена са основните съвети на медиците към пациентите. Обикновено вирусът преминава за 3-4 дни, но в някои случаи може да доведе и до усложнения.