Подслушва ли ни Skype?

Архив София

24-07-2012, 12:22

Автор:

Петя Паликрушева/ПловдивУтре

Всичко от Автора

Следят ли ни?

Новите законопроекти, които се предлагат в различни страни – от САЩ до Австралия, могат да принудят разработчиците на програмите за онлайн-общуване да вложат в него “вратички” за послушване.

Популярната програма Skype много години отказваше да участва в следенето, но вероятно нещо вече се е променило. Впрочем, дари да е така, Skype не си признава, пише американското издание "Slate".

Погледнато назад във времето, Skype пречеше на правоохранителните органи. Използването на криптираната шифровка и пр. специфични мерки за сигурност правеха общуването по Скайп практически недостъпно за подслушване. През 2007 г. германската полиция се оплака, че не може да шпионира в Скайп, и дори нае частна компания за разработването на “троянски коне” за записи на разговори на заподозрени. В същото време Скайп заяви, че “пиринговата архитектура и техниката на шифроване” не позволяват подслушване на разговорите в мрежата.

Но неотдавна хакери предположиха, че Скайп е вкарала тази пролет в архитектурата си изменения, които могат да улеснят “незаконното прихващане” на разговорите. В коментарите си компанията Extremetech опроверга обвиненията, заявявайки, че модернизацията на мрежата не е свързана със следене. Но, когато тази сряда за пореден път попитах Скайп, може ли тя днес да помогне на властите да подслушват, ако получи Скайп подобна заповед, не получих ясен отговор. Пиарът на Скайп Хаим Хаас, позовавайки се на политиката на компанията, отказа да потвърди или опровергае каквото и да е. Той заяви само, че Скайп “си сътрудничи с правоохранителните институции, доколкото това е юридически и технически възможно”.

И така, какво се измени? През май 2011 г. Майкрософт купи Скайп за 8.5 милиарда долара. Месец по-късно, през юни, Майкрософт получи патент за технологията “законно прихващане”. Тази технология позволява “тайно да се копира информация, предавана по време на сеансите на връзката”. Не е възможно да се каже с точност, била ли е тази технология впоследствие вложена в архитектурата на Скайп. Вероятно, причината, по която Скайп отказва да отговоря на въпросите за прихващането, е свързана с това, че Майкрософт ожесточи стратегията си по общуването с пресата в сравнение с 2008 г. Така или иначе, ако проанализираме настоящото състояние на конфиденциалността в Скайп, ще стане ясно, че компанията днес си оставя право на избор да предоставя нужната на властите информация, когато подобна им се поиска. При всички положения – поне определена част от информацията.

В раздел 3 в документа се казва, че Скайп или парньорите му “имат право да предоставят вашите лични данни, данните от трафика и/или информация за съдържанието на вашите разговори на упълномощени от съдебни, правоохранителни или правителствени органи в случай на получаване от тях на юридически обоснована молба”. В документа е видно и следното:мигновените съобщения, изпратени с помощта на Скайп, се съхраняват не повече от 30 дена “с изключение на случаите, когато от закона са предвидени или допустими други срокове на съхранение”.

Миналата година Скайп имаше 663 милиона ползватели.

Скайп има от какво да се поучи от Google. Фирмата веднъж годишно публикува данни за получени от властите заявки. Без подобна откритост Скайп ще загуби доверието си, а без доверие ще загуби ползвателите си. Някои хора вече откриха алтернативата - Jitsi, която дава възможност за абонатско криптиране и гарантира такова ниво на безопасност, което вече липсва при Скайп, завършва изданието.