Безплатен курс по астробиология и търсене на извънземни

Архив София

24-07-2012, 17:08

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Участниците ще получат сертификат!

Единбургският университет предлага безплатен курс по астробиология и търсене на извънземен разум. Той започва през януари 2013 г. и в него се очаква да се включат 100 000 души, предаде сп. "Обекти".

Още преди 2000 години древните гърци са се чудили дали има живот на други светове. И днес ние очакваме отговор на този вълнуващ човечеството въпрос.

Курсът е въведение в тематиката. Ще го води проф. Чарлз Кокъл, преподавател в Единбургския университет и директор на Центъра на астробиология на Обединеното кралство. Кокъл е и редактор в сп. „Astrobiology“. 

Курсът ще продължи пет седмици, по 3-4 часа на седмица – ще има общо 10 лекции по един час, останалото време е за дискусии и самостоятелна подготовка. Ето и темите:

1. седмица: Какво е животът и каква е дефиницията на живота? Какво знаем за възникването на живота и какви са съвременните хипотези за това как се е зародил на Земята?

2. седмица: Какво е било развитието на ранната Земя когато се е появил животът и какво знаем за живота на ранната Земя? Как се е развил животът и как е оцелял в екстремни условия? Кои са най-важните еволюционни промени в живота на Земята?

3. седмица: Какви са перспективите за живот на други планети в нашата Слънчева система и как ги търсим? Какви условия са нужни, за да бъде една планета обитаема?

4. седмица: Как търсим подобни на Земята планети, обикалящи около своите звезди, и как бихме засекли, че има живот на тях?

5. седмица: Какви са възможностите за интелигентен живот някъде – където и да е? Какъв би бил контактът с извънземен разум и какво би било влиянието върху обществото? Кой би представлявал Земята?

За участие в курса не са необходими предварителни познания. Участниците ще получат сертификат. Началото е на 28 януари 2012 г.

За да се запишете за участие, посетете сайта www.coursera.org/course/astrobio.