Откриват ферма за синьо-зелени водорасли

Архив Бургас

24-07-2012, 12:52

Снимка:

ВарнаУтре

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Във фермата край Суворово ще произвеждат ценните водорасли, предназначени за хранителни добавки, субстанции за медицината, козметиката и фармацевтиката.

Производство на водорасли, предназначени за хранителни добавки, субстанции за медицината, козметиката и фармацевтиката започва варненска фирма, предадоха колегите от ВарнаУтре. 

Това ще стане по проект за изграждане на рециркулационна инсталация за производство на синьо-зелени водорасли. Договорът вече е подписан от  ИАРА с варненска фирма и е за 1 712 402 лв.

Проектът предвижда  изграждане на инсталация за производство на синьо-зелени водорасли от вида спирулина (Spirulina platensis) посредством ускорен процес на фотосинтеза (от морска вода до сухо състояние) в затворени помещения, като се спазват изискванията за опазване на природата в  съществуващи сгради. 

Местоположението ще бъде в землището на с.Баново, община Суворово.

След изграждането на инсталацията варненската фирма ще произвежда водорасли, които са предназначени за хранителни добавки, субстанции за медицината, козметиката и фармацевтиката. Основното производство ще е на щамове водорасли – Хлорела и Спирулина, които са подходящи за България, не са нов вид и имат широко приложение.

Те са разработени в БАН и са отглеждани в местността Рупите край Петрич преди 20 години. Технологията на работа на рециркулационната инсталация е безотпадна, нещо повече - комплексът се характеризира с преобразуване на въглеродния двуокис в кислород от водораслите. Производството на водораслите е напълно екологично.

Производствената програма на фирмата предвижда през първата година да бъдат произведени 43 200 кг синьо-зелени водорасли, като през 10-ата година производството ще достигне до 111 888 кг. Срокът на изпълнение на проекта е 16 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити 13 нови работни места. Безвъзмездната финансова помощ съгласно договора е в размер на 449 312 лв.