Феновете - богатство или проклятие за Локомотив

Архив Пловдив

25-07-2012, 11:47

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

На "Лаута" чакат следващия Спасител

Локомотив (Пловдив) е един от най-романтичните отбори в България. Това е така заради хилядите си фенове у нас, които носят "черно-бялата" любов в сърцата и душите си. Тя не зависи от моментното състояние на клуба, не зависи от успехите, тя винаги е била налице в 86-годишната история на Локомотив. И ако не беше любовта на привържениците, клубът отдавна да се е разпаднал, коментира Sportline.

Причината за това е ясна на всички - прокобата, която тегне над собствениците на Локомотив, които се сменят година след година. През последните дни ултрасите на "смърфовете" за първи път показаха и тъмната си страна, след като принудиха поредният "спасител" да си тръгне и Локомотив отново е на познатия кръстопът.

Всичко започна през 2005 г., когато Георги Илиев бе застрелян. По това време смърфовете имаха огромни финансови възможности, година по-рано за пръв път станаха шампиони на България, спечелиха и Суперкупата. Отборът мачкаше всичко по пътя си, без значение дали Левски или ЦСКА. Но се стигна до фаталния за "черно-бяла" България ден 25 август, когато бе покушението срещу Георги Илиев.

Няколко месеца след това бъдещето на клуба продължаваше да бъде обвито в мъгла, говореше се, че Локомотив ще се се разпадне. За да дойде Спасителя - така изглеждаше Александър Тасев в очите на феновете на Локо. Бизнесменът обаче имаше същата съдба като на Георги Илиев, убивайки го с два куршума.

И тогава всички започнаха да се питат – прокълнат ли е наистина постът собственик на клуба.

Бъдещето отново бе поставено на карта. След ново лутане из бездната, с акциите на Локомотив се сдоби бившата зарзаватчийка Галя Топалова. Тя докара смърфовете до незавидното положение отборът да се бори със зъби и нокти за оцеляването си в "А" група. Не плащаше заплати, сметки, феновете на Лаута скочиха срещу нея, тъй като не спази нито едно обещание. Решенията и бяха неадекватни, докара клуба почти до разпад. Междувременно ламтеше за пари и отказваше различни оферти  за акциите на черно-белите.

Така се стигна до 2009 година, когато на хоризонта се появи Коко Динев. Той купи клуба от Топалова и започна да се вижда светлина в тунела. Със сетни сили тимът се спаси от изпадане, след което всички дългове бяха погасени и бе направена сносна селекция. През този сезон пловдивчани дори се класираха за участие в евротурнирите.

Ултрасите обаче отново не бяха доволни, тъй като имаше съмнения, че Коко играе черно тото в Локо. След множество обвинения от страна на феновете, на бизнесмена му писна и си тръгна.

Сега Локомотив е поставен на нов кръстопът. Всичко е в ръцете на бившия съдия Атанас Узунов, който е е заел с тежката задача да намери нов благодетел. "Продавам акциите за един лев и ще черпя едно кафе от машината на стадиона", заяви Узунов. Но дали ще се намери човек, който да застане на прокълнатия пост, предстои да видим. Едно е ясно - Локомотив ще продължи да съществува заради вярната си публика. Този клуб е от ранга на Левски, ЦСКА и Ботев (Пловдив). Просто те няма как да бъдат заличени заради феновете си. Без значение дали играят в "А" група или в окръжните зони.