Избрани Новини
Българските компоти омаяха чужденци
Японски, американски и гръцки туристи луднаха по нашенските варива
Японски, американски и гръцки туристи луднаха по нашенските компоти.
Влюбили се в консервираните ни изкушения и масово записвали рецепти, за да изучат тънкостите на приготовление.
Янките едва изчаквали закуската и дръпвали сами надолу по селата покрай Чепинското дефиле, за да потърсят стопани, варящи българското чудо. Те опитвали направо от буркана новата реколта-компоти от череши и ягоди, сливи и малини и заставали до домакина на стоградусов пек до огнището, за да разучат тайните за стерилизиране и варене на плодовете.
Така една цяла делегация от Вирджиния изкарала почивката си покрай селските барбекюта в Дорково и Костандово. Японска група пък слязла по Чепинското дефиле, за да заснеме казаните на огъня, пълни с круши, праскови и кайсии.
Гърците направо си записвали рецептите за есенните специалитети-пълнене на буркани с домати за зимно готвене, зелен фасул, кьопоолу и особено кисели краставички.
Гостите оставяли със зяпнали усти на велинградските чешми с гореща вода, където местните варяли бурканчета за десет минути, пълнят ги в щайги и си заминават, пише "Стандарт".
Топ Новини