Николай Близнаков оглави “Пловдив 2019”

Архив Пловдив

25-07-2012, 15:31

Снимка:

"Под тепето"

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Фондацията ще подпомага и за устойчивото развитие на културата в града

Социологът Николай Близнаков е новият изпълнителен директор на фондация “Пловдив 2019”. Решението беше взето на заседание на Управителния съвет на фондацията, която подготвя кандидатурата на града ни за европейска столица на културата.

Николай Близнаков има дългогодишен опит в неправителствения сектор, ръководител на множество проекти. Той има и юридическо образование. Бил е депутат във Великото народно събрание, познат е като журналист. Потомствен пловдивчанин е.

В Стратегията си за управление на организацията Близнаков предвижда превръщането й в интелектуален и енергиен център, който да катализира творческите идеи на пловдивчани и чрез отварянето й към всички, милеещи за града, за да се постигне успешен резултат в кандидатстването за европейска столица на културата.

Управлението на фондацията е предизвикателство, което изисква цяла серия от нестандартни, творчески решения, заяви Николай Близнаков. Той е убеден, че ще получи и ще използва пълноценно помощта на местната власт, членовете на УС, културната общественост, бизнеса в града и най-вече на стотици пловдивчани, без чиято енергия, инициативност и идеи никой не би успял.

Според Николай Близнаков фондацията трябва да осъществява не само прякото подготвяне на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата, но също и да подпомага устойчивото развитие на културата в града, да създаде дългосрочна стратегия за цялостна културна политика; да подпомага популяризирането на културно-историческото наследство на Пловдив и региона. Друга задача на фондацията ще бъде стимулирането на участието на гражданското общество в процеса на местно самоуправление и разширяването на публичния граждански диалог по стратегическите приоритети.

Припомняме, че до финалния кръг на конкурса достигнаха социологът Николай Близнаков и психоложката Мариета Игаренска-Нешевска.

Заместник-кметът по културата Стефан Стоянов коментира за ПловдивУтре, че Близнаков е познат в града и концепцията му е била много удачна.