Дават пари за производство на водорасли

Архив София

25-07-2012, 09:38

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Водораслите Спирулина са изключително полезни, тъй като са богати на витамини, желязо, калций, магнезий, калий, цинк, селен и гама-линоленова киселина. Спирулината съдържа сулфолипиди и полизахариди, които стимулират имунната защита и понижават риска от инфекциозни и автоимунни заболявания

За първи път у нас ще се произвеждат синьо-зелени водорасли, които ще се използват за медицински цели и хранителни добавки, пише в. Новинар.

Общо 1,71 млн. лв. ще бъдат вложени във водорасли Спирулина и Хлорела във Варна, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Полезните водорасли, които експерти наричат майчиното мляко на планетата, в момента се внасят от Китай. За производствто им във Варна ще се изгради рециркулационна инсталация в село Баново. За отглеждането на водораслите компанията "Еко Алгае" ще отдели 1,71 млн. лв., като 1,02 млн. лв. от тях са безвъзмездна помощ по програма "Рибарство".

Растенията ще се отглеждат в полипропиленови торби. Те ще излизат в сухо прахообразно състояние и ще се ползват като суровина за различни хранителни добавки, обясниха пред „Новинар” от фирмата. Водораслите съдържат до 99% протеини, обясниха експерти. Планира се през първата година да бъдат произведени над 43 хил. килограма водорасли, а през 10-ата година - почти 112 хил. килограма. Срокът на изпълнение на проекта е 16 месеца. С реализацията му ще бъдат разкрити 13 нови работни места.

Щамовете Хлорела и Спирулина са разработени от БАН и отглеждани в местността Рупите край Петрич преди две десетилетия. Спирулината е един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Укрепва имунната система, съдържа витамини, минерали, аминокиселини и помага при редица заболявания. Хлорелата също укрепва имунната система, намалява високото кръвно налягане, предпазва от инсулти и инфаркти.