Влади Въргала: Шепа малоумници ни вкараха във война с Босна

Архив София

25-07-2012, 12:43

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Известният фен на Левски коментира изцепките на част от привържениците, които вдигнаха в мача срещу босненския Сараево скандални транспаранти.

Българският актьор и режисьор Владислав Карамфилов, по-известен с прякора си Влади Въргала, коментира пред vsekiden.com изцепките на част от привържениците на Левски, които вдигнаха в мача срещу босненския Сараево скандални транспаранти.

Влади, който е луд фен на Левски, сподели следното:

Аз съм твърдо против всякакви прояви на футболна агресия, на хулиганство и насилие. Спортът е забавление, развлечение, нещо, което трябва да ни свързва, а не да праща две страни да воюват помежду си. Спортът е символ на мира между народите, затова и едно време всички войни са спирали, докато траят олимпийските игри. Трябва да мерим силите си на стадиона, а не в ръкопашни битки с фенове на противниковия отбор.
Случващото се между привържениците на моя любим отбор "Левски" и този на босненския "Сараево" е поредното доказателство колко голяма беля могат да причинят шепа лумпени. С действията си те стават обществен проблем. Още си спомняме за феновете на "Ливърпул", които удариха един наш сервитьор в главата. Сещам се и за онези хулигани, които хвърлиха бомба и осакатиха едно момиче. Има още хиляди неща, които оставят страшно петно върху светлината, която трябва да идва от спорта като цяло. Но това е проблем в цял свят и е неизбежно - не е присъщо само на една нация. За съжаление този симптом се лекува, но не може да се излекува. Простотията е толкова заразна и увличаща, че дори да не си лумпен, в един момент приемаш всичко за лична обида и си готов за саморазправа.
Плакатът "Ратко Младич и Аркан ви е*аха. Сега на ред сме ние", който нашите опънаха на стадион "Георги Аспарухов", е пълно малоумие. Как може да се гавриш с болката на едни хора, над които е било издевателствано?! Какво общо има това с футбола? Затова преди следващата среща трябва да има едно категорично извинение от наша страна, което да бъде подкрепено от всички - и от фенове, и от ръководство, и от футболисти. Иначе в Сараево ще се лее кръв - може да има не само ранени, ами и убити. Сигурен съм, че вече се готвят за боевете и се настройват един друг. Вижте само какво направиха с нашия национален герой - Васил Левски - поиграха си на бесенка с Апостола.
Страшно глупаво е, че от един плакат на десетина малоумници стана вражда между държавите. Това е насаждане на етническа и религиозна основа. В закона е записано, че за такова нещо се предвижда затвор. Размяната на тези грубости ще остане в отношенията между двете държави и за в бъдеще. Както едно време имаше огромна омраза между София и Пловдив по напълно неясна причина. Една инфантилна постъпка поражда след себе си поредица от конфликти, от които няма никакъв смисъл. Да се превъзпитат футболните хулигани е невъзможно, защото тези, които са направили плакатите, не могат да осъзнаят постъпката си. Те се радват, че присъстват в публичното пространство и са станали "известни". Ти, за да направиш такова нещо, значи се гордееш с това. Просто е необходимо да се предприемат твърди мерки срещу вандализма. Това че има неориентирани социални елементи, които са решили да съобщят на света, че има тъпи хора - не бива да ни засяга. Защо заради това нещо да страдат всички, които обичат спорта, но са решили по друг начин да се изявяват - например да бъдат публично полезни? Аз имам толкова приятели от други отбори, трябва ли да ги приемам за врагове?