Ще тестват уличните кучета за агресия

Архив София

25-07-2012, 17:58

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Ще се гледа как се държи кучето, когато непознат човек се опитва да го погали.

Нов тест ще оценява доколко агресивни са уличните кучета в София, предаде bTV.

Изследването е взаимствано от Австралия и Нова Зеландия и е доразвито у нас от общинското предприятие „Екоравновесие" и неправителствени организации.
Новата система ще бъде въведена, за да може всяко улично куче на територията на София да бъде оценено от специалист и да се види дали е склонно да напада хора, или не. Тестовете ще се правят от ветеринари, а потенциални обекти са близо 9 000 кучета в столицата.

"Тестът се състои от седем точки, като по основните са примерно поява на непознат човек, подхождане на непознатия към кучето, възможност за галене на кучето, доколко допуска галене от непознатия човек", заяви шефът на „Екоравновесие” д-р Манол Нейков.

На всеки от седемте въпроса за характера на кучето има три възможни отговора - дружелюбно, с колебаещо се настроение и агресивно. Най-тежките случаи обаче няма задължително да бъдат избивани, а ще се дава възможност те да бъдат осиновявани от хора или еко организации.

Един от тестовете дали кучето е агресивно, ще е неговата реакция при поглед директно в очите

Друг важен маркер е как се държи кучето, когато непознат човек се опитва да го погали.

Тестът за всяко куче ще трае около час, а от Екоравновесие предвиждат той да бъде приложен за пръв път след една седмица.