Нетипично висока популация на комари и мухи в Смолян

Архив София

26-07-2012, 14:51

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Непредсказуеми в поведението си комари и мухи "превземат" Смолян

Тази година в Смолян и региона се наблюдава необичайно висока популация на мухи и комари, съобщи управителят на Дезинфекционна станция – Смолян биологът Оля Тотева за агенция Фокус.

До сега такъв сериозен проблем в града е нямало. Необичайното,при мухите тази година не е само тяхната увеличена плътност, но и агресивност и непредсказуемост в поведението им. Първите обработвания на обществени помещения, които са извършвали срещу мухи, не са дали резултат както в предишни години.

„Пръскането не даде такъв резултат какъвто очаквахме”, каза Тотева и допълни, че се е наложило да се вземат и нови препарати.Въпреки това борбата с тях се оказва трудна и ще се налага помещенията да се пръскат още два-три пъти. 

Има вероятност комарите да идват от гората, но ухапванията им са също толкова болезнени и неприятни, каквито са и от тези, които са покрай реките и могат да доведат и до нежелани алергични реакции. Особено уязвими са децата. Има различни препарати за борба с комарите, затова е хубаво предварително да се вземат мерки. Колкото и да е горещо времето, когато родителите водят децата си в планината, трябва да им слагат дрехи с дълги ръкави и задължително подходящи обувки, които да са затворени. Те също трябва да са с подходящо облекло, с което могат да се предпазят не само от ухапване на насекоми, но и от влечуги.