ЕС увеличава хуманитарната помощ за гладуващите в Йемен с 20 млн. евро

Архив София

26-07-2012, 16:10

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

10 милиона йеменци живеят основно на хляб и чай, а в някои провинции като Ходейда, в централната част на западния бряг на Йемен, нивото на общото остро недохранване е 32 %

Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за Йемен с 20 млн. евро, за да попречи на влошаването на критичната хуманитарна ситуация в най-бедната арабска държава, съобщиха от пресслужбата на ЕК, предаде Фокус.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви:

„Като се има предвид колко бързо се разраства кризата и колко хора са засегнати от нея, ситуацията в Йемен се превръща в една от най-сериозните хуманитарни кризи в света днес с рекордни нива на недохранване. Тя също така се числи към кризите, които рискуват да се изплъзнат от вниманието на международните донори. Не можем да позволим това. Европейската комисия увеличава хуманитарната си подкрепа, така че помощта да може да достигне до по-голям брой от най-засегнатите хора, мнозинството от които са жени, деца и бежанци. Помагаме на онези, които не могат да си помогнат сами, но също така изграждаме мостове за възстановяване — това е единственият начин да помогнем на Йемен да се измъкне от изключително тежката ситуация, в която се намира заради своите хронични проблеми.“

Конфликтът в северната част на страната засяга около един милион души, а повече от 250 000 са засегнати от конфликта в южен Йемен. Нивата на недохранване в страната са сред най-високите в света, като над един милион деца страдат от остро недохранване.

10 милиона йеменци (40 % от населението) живеят основно на хляб и чай. В някои провинции като Ходейда, в централната част на западния бряг на Йемен, нивото на общото остро недохранване е 32 %, повече от два пъти над международно признатите нива, съставляващи извънредна ситуация, от 15 %. Хуманитарните нужди се изострят допълнително заради прииждащите от Африканския рог бежанци. Друго предизвикателство е ограниченият достъп до нуждаещите се заради сраженията и многократните нападения и отвличания на хуманитарни работници.

С новия пакет помощи общият размер на хуманитарната помощ на Комисията за Йемен през 2012 г. достига 40 млн. евро. ЕС обвързва колкото се може повече хуманитарните операции с програми за ранно възстановяване и развитие (особено в областта на продоволствената сигурност и общественото здраве).
Йемен е най-бедната държава на Арабския полуостров. Над 43 % от населението живее под прага на бедността с по-малко от 2 евро на ден. Страната има третата в света най-висока степен на недохранване.

Бедността в съчетание с конфликта, сушата, бежанските потоци и растящите цени на храните задълбочи още повече хуманитарната криза през изминалата година.