Кела остава зад решетките, може да избяга, ако е навън

Архив Бургас

26-07-2012, 12:41

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Промяна в показанията на един от ключовите свидетели е мотивът на защитата да иска промяна на мярката. "Той няколко пъти променя показанията си, сега има съвсем нова версия за друг извършител и друг поръчител", разкри съдия Денчо Стоянов.

Има решение на върховен съд, с което е взета мярка задържане под стража, в залата не ми се представи нито едно ново обстоятелство, за да приема, че тя трябва да бъде променена, освен това съществува опасност обвиняемият да се укрие, все пак той повече от 10 години е бил навън и издирван.

Така обясни съдия Денчо Стоянов решението си да остави Пламен Дишков - Кела зад решетките. Видният бургаски затворник не се яви в съда, но бе представляван от трима адвокати.  

Мярката се гледа при закрити врата, тъй като е възможно да бъдат разкрити подробности от разследването и да се наруши следствената тайна, обясни магистратът.

Делото срещу Кела в момента е във фаза на разследване. До тази развръзка се стигна след като върховният съд отмени влязлата в сила присъда. Той бе осъден като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов - Мастара в задочен процес.

Според върховните магистрати по делото липсват сигурни данни Дишков да е знаел за влязлата в сила присъда преди задържането му в Португалия. Затова е уважена молбата му за възобновяване на процеса, като по този начин ще му се даде право на защита.

Промяна в показанията на един от ключовите свидетели е мотивът на защитата да иска промяна на мярката, съобщи още съдия Денчо Стоянов.

Той разясни, че първите показания още през 2002-ра на Бойко Стоянов, който в момента излежава присъда като пряк извършител на убийството на Мастара, са дадени именно пред него. "Тогава той разказа всичко и го посочи, а след това няколко пъти променя показанията си, сега има съвсем нова версия за друг извършител и друг поръчител", разкри магистратът.