Обновиха палмите на Римския стадион (снимки)

Архив Пловдив

27-07-2012, 12:26

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Ремонтират поливните системи в градските паркове и градинките

Две нови палми има вече на Римския стадион. Тропическите растения досега са били в разсадника на ОП “Градини и паркове”. Листата им били пожълтели от големите студове през зимата и се наложило да останат известно време под грижите на специалисти.

Палмите са от вида “Вашингтония” и са от закупените през зимата от Италия 20  дървета за 15 000 лева, съобщи директорът на “Градини и паркове” Стоян Алексиев. В разсадника има още палми, които ще бъдат сложени и в други части на града. През зимата тропическите растения или ще се приберат в разсадника или ще се увият, за да не измръзнат, допълни Алексиев.

Постепенно дърветата в Пловдив ще бъде обновени и подмладени. Старите, изсъхнали или паднали дървета се отстраняват и на тяхно място се засаждат нови, каза Алексиев. През пролетта в целия град са засадени 2500 дървета, от които 500-600 чинара, 500 – туя, има червен дъб, липи, китайски мехурник, кестен, паловня.Отделно от това са засадени и около 200 000 храсти. От двете страни на мантинелата на дългия 6 километра булевард “България” вече има растения – от единия край 6000 рози, а от другия – хибискус и червен дрян.

Акцент в работата на общинското предприятие сега е ремонтът на поливните системи по градските паркове и градинките. На някои места, основно по булевардите, се използва капково напояване, на други – напояването е чрез хидранти. Съоръженията са на приблизително една и съща цена, но по-икономично е да се използва капковото, обясни Стоян Алексиев.