Благодаря ти, Психо! Давай, Стоичков

Архив Пловдив

27-07-2012, 17:06

Автор:

Владимир Зарков

Всичко от Автора

Когато за Англия олимпиадата е... Бекъм, защо за нас да не е Христо?

Доживяхме и такава олимпиада - символът и, промоутърът и да го...няма.

Докато Дейвид Бекъм бележи голове в контроли за Галакси, Англия тръпне в очакване на Олимпиадата. Неговата! Той отиде в Пекин и се качи на автобуса, за да ритне топката на закриването на китайската надпревара. Той получи огъня, който днес ще лумне над Лондон. Той беше през цялото време лицето на кампанията по лондонското домакинство. И накрая какво? Няма го сред 22-ата на Стюърт Пиърс. Наистина странна работа. Но и типично английска. Явно там всеки е Психо. И всеки може да направи всичко. Дори и да посегне на любимият рицар на кралицата. Защоот Дейвид Бекъм е точно това. И не само на кралицата, но и на цяла Англия.

Не знам дали си давате сметка каква невероятна загуба за Англия е отсъствието на бившият капитан на Юнайтед от игрите. Най-лесно може да се разбере в олимпийското село. Десетки са местата, където на огромни плакати олимпийските надежди на Великобритания за медал са просто...фон на Бекъм, носещ огъня. Представям си какво са платили големите фирми за това! Дейвид има точно 31 рекламни договора, разкри "Сън" наскоро. Жена му още толкова. Дори и на тези години той е най-конвертируемият британски спортист. И някакъв Психо да посегне на бизнес за милиарди.

Струва си човек да уважава наистина Великобритания. Няма друга страна, не е имало друго кралство, което да посегне на златната си кокошка в името на свободата. Стюарт Пиърс наистина е за завиждане. Това е все едно да позволят на Гуардиола да извади Меси от състава на Барселона или Специалния да освободи Роналдо. Невъзможно! На практика този Психо спаси олимпиадата, спаси спорта в най-чистия му вид. Даде да се разбере, че на игрите, поне в националния футболен отбор на Великобритания, ще участват най-добрите според националния селекционер. А не според спонсорите. В дните, в които в МОК сметачните машини въртят по-бързо от краката на Юсеин Болт, това е наистина феноменално решение. Това е революция срещу диктатурата на парите в олимпийското движение. И такава може наистина да направи само човек, който е...Психо.

Олимпийският феномен "Бекъм" има и друго измерение, българско. Много хора бяха против Христо Стоичков да носи олимпийското знаме. Не бил участвал на олимпиада. Наивен довод на фона на стореното от Дейвид за Великобритания. Без също като Ицо да е играл на такива игри, Бекъм ги докара на Острова. Просто вече всеки използва за лоби, каквото има, без значение къде го ползва. Сочи спечели с Путин. Имат го, тикат го напред руснаците. Лондон - с Бекъм. Ние домакинство няма как да вземем. Но можем поне от участията си нещо да измъкнем. Най-вече като имидж, като популярност. Какъвто и да е, Христо Стоичков дори и днес остава най-добрият посланник на България. Все още е разпознаваем от всички. Затова Ицо имаше, пардон, все още има място в делегацията на България. Ама нямало да тренира 5 дни Литекс! Чудо голямо на фона на това, което може да донесе с присъствието си. Първо, където и да се покаже, в която и зала или стадион да стъпи, камерите веднага ще го покажат, ще го споменат, ще кажат хората нещо за България. А днес за страната ни това е най-важно - да е в устите на хората. За Гриша Ганчев - също. 5 дни тур из Лондон на Ицо с фирмена фланелка на ловешката автомобилна индустрия, ще са хиляда пъти по-ценни от 5 дни на "Бялка" с продукцията на ловешката футболна индустрия.

Олимпиадата в Лондон май е последната, където няма да е съвсем срамно да си българин. Пак ще чопнем тук-таме някое медалче, имаме дори реални шансове за поне две-три златни отличия. Сега делегацията ни летя със самолет, след 4 години за Рио може да тръгне с маршрутка. Затова ние като държава трябваше да използваме игрите в Англия като последната безплатна възможност за реклама на дестинацията "България". А както сме се убедили, по-добър рекламен герой от Христо Стоичков няма. Затова нека Стефка го задържи поне за два-три дни в Лондон. Ще е от полза. Тя поне не е като Психо,  да посегне на най-известния българин.

ВСИЧКО ЗА ОЛИМПИАДАТА ЧЕТЕТЕ ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ ПРАТЕНИЦИ НА Sportline.bg